De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft een video online gezet van de landing van de Curiosity. Het filmpje bestaat uit een montage van 297 lageresolutiefoto's. Op het einde van het filmpje zien we stof opwaaien door de landing van het Mars-voertuig

De landing van de Amerikaanse verkenner Curiosity, gisterochtend onze tijd, verliep geheel volgens plan. Het ruimtevoertuig kan nu beginnen aan zijn speurtocht naar sporen van leven op de Rode Planeet.

Binnen enkele minuten na de landing in een gigantische krater stuurde Curiosity de eerste zwart-witfoto's van zijn schaduw naar de aarde, naar het ruimtevaartcentrum van de Nasa in het Californische Pasadena. De veilige landing werd daar door de aanwezige medewerkers met gejuich en applaus ontvangen.

Curiosity onderneemt de komende twee jaar een reis vanuit de krater waar hij is geland naar de aanpalende berg Sharp. Rotsboringen en analyse van de roestkleurige bodem moeten uitwijzen of het gebied ooit over de geschikte omstandigheden beschikte voor de ontwikkeling van leven.

De Marsrover is uitgerust met een flink wetenschappelijk instrumentarium, beschikt over een weerstation en diverse camera's. Voortgedreven door kernenergie kan het ruimtelaboratorium met zijn robotarm woelen in de bovenste aardlagen, terwijl een speciale laser stenen en rotsen kan doen verdampen.

Het chemische lab aan boord van de rover analyseert de hierbij vrijkomende gassen. Een speciale detector meet de straling op het marsoppervlak en heeft dit ook tijdens de acht maanden durende reis naar Mars gedaan. De verzamelde gegevens moeten wetenschappers inzicht verschaffen in de risico's die astronauten kunnen lopen tijdens een bemande reis naar de planeet.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig