Curiosity met succes op Mars geland
Een van de eerste beelden van de Curiosity na zijn landing op Mars. Foto: REUTERS
De Amerikaanse robotjeep Curiosity is maandagochtend met succes op Mars geland, zo heeft de NASA meegedeeld. De landing vond plaats om exact 07.31 uur Belgische tijd in de Galekrater op de Rode Planeet.

De landing duurde zeven delicate en spannende minuten lang en verliep uiteindelijk volledig volgens plan.

In tegenstelling tot de landing van vroegere robots zoals de Spirit en Opportunity kwam er bij de landing geen luchtkussen aan te pas. Onder andere met een valscherm, stuurraketjes en een kraan is de Curiosity geland.

Net na de landing brak in het controlecentrum van de NASA een luid applaus en gejuich los. Slechts enkele minuten later liepen al de eerste foto's van de Curiosity op Mars binnen. De beelden tonen de horizon van de Rode Planeet en erg veel stof, dat door de landing van de robotjeep is opgedwarreld.

De Curiosity was acht maanden onderweg. De missie op de planeet zelf duurt twee jaar. De robot beschikt over een gesofisticeerd systeem voor de analyse van stenen en de bodem van Mars, in de zoektocht naar tekenen van leven op onze buurplaneet. Het is meteen de duurste Marsjeep van de NASA ooit.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de landing van de Curiosity op Mars intussen een 'historisch moment' genoemd en een 'grote stap vooruit in de ruimteverkenning'.