Ex-president Ierland hekelt ANC tijdens lezing voor Mandela
De voormalige Ierse president Mary Robinson Foto: AP
De voormalige Ierse president Mary Robinson heeft zondag in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg kritiek geleverd op de Zuid-Afrikaanse regeringspartij ANC. Ze deed dit in een lezing ter ere van Nelson Mandela.
Robinson zei in haar rede dat het Afrikaans Nationaal Congres, dat een meerderheid bekleedt in het parlement, het voorstel voor een wet op staatsgeheimen niet moet doorzetten. Ze noemde geheimhouding ’de vijand van de waarheid’.
 
Het ANC stelt dat bestaande wetten over staatsgeheimen nog stammen uit het apartheidstijdperk en aangepast moesten worden. Het onthullen van staatsgeheimen wordt een misdrijf. Maar ook het achterhouden van informatie om misdragingen of incompetentie te verhullen, of louter om te voorkomen dat iemand te kijk wordt gezet, zou binnenkort kunnen.
 
Er is veel kritiek op het wetsvoorstel, onder andere van aartsbisschop in ruste Desmond Tutu en Nobelprijswinnaar Nadine Gordimer.
 
'Publiek belang eist de waarheid'
 
'Als je een wet aanneemt die de gedragingen van overheidsfunctionarissen verhult, die de vrijheid van de pers om corruptie te onderzoeken hindert, die pogingen van klokkenluiders om corruptie aan de kaak te stellen belemmert, dan kun je er zeker van zijn dat de mate van corruptie in de toekomst veel groter is', aldus Robinson. 'Het publieke belang eist die basale waarheid; het hebben van een regering die transparant is en die verantwoordelijk kan worden gehouden.'
 
'Het ANC heeft aan morele autoriteit ingeboet'
 
De ex-president zei zondag tevens dat het ANC aan morele autoriteit heeft ingeboet vanwege de beschuldigingen van corruptie de afgelopen jaren. Robinson stipte ook het hoge misdaadcijfer en de armoede in het land aan.
 
'Treurig genoeg hebben mijn Zuid-Afrikaanse vrienden me de afgelopen jaren verteld dat de morele autoriteit van het ANC is uitgehold, ontsierd door aantijgingen van corruptie (...)', aldus Robinson. Er is volgens haar nog veel werk te doen. 'We kunnen niet ontkennen dat Zuid-Afrika te maken heeft met serieuze problemen.'