Premier Elio Di Rupo heeft zondagavond 'met veel droefheid' kennis genomen van het overlijden van Michel Daerden. Sinds de dubbele hartaanval van Daerden heeft Di Rupo naar eigen zeggen permanent contact gehad met zijn zoon Frédéric, hopend op verbetering van zijn gezondheidssituatie. De premier deelt zijn verdriet met de familie van de overleden PS-politicus. Van overal in het politieke landschap stromen reacties toe van respect en droefheid voor de overleden ex-minister.
Di Rupo zegt dat hij een politieke vriend verliest, iemand die op het zelfde moment zijn intrede deed in het parlement en met wie hij vaak samenwerkte, in de Waalse en de federale regering.
 
'Daerden liet niemand onverschillig. In de media was hij bekend wegens diverse aspecten van zijn persoonlijkheid.' De Belgische eerste minister brengt hulde aan de grote intelligentie van Daerden, zijn staatszin en zijn onwankelbare trouw.
 
Vlaams minister-president Kris Peeters: 'Belgische politiek meebepaald en gekleurd'
 
'Met Michel Daerden verliezen we een belangrijk politicus, die in de afgelopen decennia de Belgische politiek mee bepaald en gekleurd heeft.' Dat zegt Vlaams minister-president Kris Peeters zondagavond in een korte reactie op het overlijden van voormalig federaal minister van Pensioenen Michel Daerden.

'In naam van de voltallige Vlaamse regering bied ik de familie, vrienden en collega’s van Michel Daerden onze innige deelneming aan', zegt de minister-president.
 
Stefaan De Clerck: 'volks, speels, maar intelligent'
 
Stefaan De Clerck heeft Michel Daerden gekend als een speels, volks, maar intelligent man. De Clerck zat twee maal met Daerden in een federale regering: in de tweede helft van de jaren negentig onder Dehaene en enkele jaren geleden in de regering Leterme II.
 
'Er hing altijd een dubbele sfeer rond Michel Daerden', herinnert De Clerck zich. 'Wat zijn dossiers betreft was hij ad rem, iemand die met precisie, kennis en overtuigingskracht handelde. Aan de andere kant was hij een zeer volks man, zeer Waals als het ware.'
 
Volgens de CD&V’er staat Daerden symbool voor een Waalse convivialiteit, iets wat Vlamingen volgens hem minder hebben. 'Maar op een bepaald moment was hij bijna een typetje', aldus De Clerck.
 
Volgens de voormalige minister bestaat er weinig twijfel over dat Daerden met een alcoholprobleem kampte, 'maar hij had ook die bijzondere manier van communiceren, die bevreemdende spreekstijl', zegt De Clerck. 'Eigenlijk wist je bij hem, alleszins tijdens de uitoefening van zijn functie, nooit precies of hij onder invloed was.'
 
Johan Vande Lanotte: 'Daerden was een sterke rekenaar, met een probleem'
 
Minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A) heeft Michel Daerden gekend als een heel sterke rekenaar en een goed minister. 'Maar hij had natuurlijk een drankprobleem', zegt Vande Lanotte zondag na het overlijden van de PS’er. 
 
'Michel Daerden kon de indruk geven dat hij niet goed wist waarover het ging, een afwezige indruk', zegt Johan Vande Lanotte. 'Maar je moest bij hem altijd op je qui-vive zijn. Daerden was een man die vaak een verkeerd beeld van zichzelf ophing.'
 
Vande Lanotte geeft evenwel toe dat Daerden ook een groot probleem had, zijn drankverslaving. 'Zeker in de positie van minister van Pensioenen kon hij zich dat eigenlijk niet permitteren', aldus de sp.a’er. 'Zijn imago zat niet goed.'
 
Vande Lanotte kent Daerden al van toen de Luikenaar nog minister was in de regionale regeringen van het zuidelijke landsdeel. 'Toen kwam ik hem vaak tegen in de overlegcomité’s, daar moest je steeds oppassen of je was je geld kwijt', besluit de minister.
 
Tobback: 'Veel intelligenter dan hij soms overkwam'
 
Volgens SP.A-voorzitter Bruno Tobback was Michel Daerden een stuk intelligenter dan hij soms overkwam, dat heb ik vaak gehoord van mensen die nauw met hem samenwerkten.
 
Bruno Tobback biedt in naam van de sp.a zijn medeleven aan bij de nabestaanden van de voormalige minister van Pensioenen. '62 is veel te jong om te overlijden', zegt de partijvoorzitter.
"Michel Daerden was politiek gezien een stuk efficiënter dan hij liet uitschijnen", aldus Tobback. 'Dat blijkt ook uit zijn electorale resultaten.'

Hoewel hij twee jaar voor het aantreden van Michel Daerden minister van Pensioenen was, had Tobback niet veel contact met de PS’er. 'Toen Daerden minister was in de federale regering heb ik me een tijdlang bewust afzijdig gehouden', besluit de SP.A-voorzitter.
 
Reynders: hulde aan PS-politicus
 
Didier Reynders (MR) heeft zondagavond hulde gebracht aan de overleden Michel Daerden. De minister van Buitenlandse Zaken, die momenteel op bezoek is in Bhutan, zal 'een zeer goede herinnering' overhouden aan de PS-politicus.

'Ik heb de gelegenheid gehad om veel met hem samen te werken, op federaal en lokaal niveau', aldus minister Reynders, die net zoals Daerden afkomstig was uit Luik. Reynders verhuisde onlangs naar Ukkel.
 
Reynders onderlijnde dat 'het personage' van Daerden veranderde sinds 2006 en kreeg hij meer het imago van een gemediatiseerde figuur.
 
Reynders betuigde zondagavond ook zijn medeleven aan de familie van de overleden politicus.
 
PS-voorzitter Thierry Giet reageert diepbedroefd 
 
PS-voorzitter Thierry Giet heeft zondagmiddag 'met de grootste droefheid' kennis genomen van het overlijden van gewezen minister Michel Daerden.
 
In naam van alle socialistische militanten en mandatarissen betuigt Giet zijn oprechte deelneming en vriendschap aan de familie en dierbaren van Daerden en in het bijzonder aan zijn kinderen Aurore, Elena en Frédéric.
 
'Michael Daerden was zonder twijfel een grote persoonlijkheid van de PS, die oprecht van de mensen hield en die een groot deel van zijn leven wijdde aan de politiek', aldus de PS-voorzitter. 'Zijn overlijden is een groot verlies voor de PS.'

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in