'Crisis leidt tot psychologische breuk in Europa'
De Italiaanse premier Mario Monti. Foto: EPA
De Italiaanse premier Mario Monti vreest dat de voortwoekerende eurocrisis Europa uit elkaar kan trekken en Europese landen tegen elkaar aan het opzetten is. Dat heeft Monti gezegd in een interview met het Duitse blad Der Spiegel. De Duitse politieke klasse is alvast niet opgezet met de uitspraken van Monti.
'De spanningen in de eurozone van de afgelopen jaren hebben al de trekken van een psychologische breuk van Europa. We moeten hard werken om die tegen te gaan.' Volgens Monti mag de euro geen factor van tegenstellingen in Europa worden, anders kunnen de 'fundamenten van het Europese project worden vernietigd'. 
 
Monti is bezorgd over de toenemende weerzin in Italië tegen de houding van Duitsland in de crisis, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de EU en de euro. 
 
De premier zei verder dat nationale regeringen zich niet moeten laten vastbinden door hun parlementen. 'Als regeringen zich voor hun besluiten volledig afhankelijk maken van hun parlementen, zonder eigen bewegingsruimte voor onderhandelingen te handhaven, leidt dat eerder tot een breuk in Europa dan tot een nauwere integratie.'
 
Grote verontwaardiging in Duitsland
 
In de Duitse politiek leidde die laatste opmerking van Monti tot grote verontwaardiging. De secretaris-generaal van de regeringspartij CSU, Alexander Dobrindt, noemde het in Die Welt 'een aanslag op de democratie'.
 
'De heer Monti moet er schijnbaar duidelijk op gewezen worden dat wij Duitsers niet bereid zijn onze democratie af te schaffen, om de Italiaanse schulden te financieren.' CDU-parlementslid Michael Grosse-Brömer zei tegen Der Spiegel dat een beperkte parlementaire controle nooit gerechtvaardigd is.