Het basketbal op de Olympische Spelen in Londen riskeert maandag een soortgelijke rel als het badmintontoernooi. Sommige landen kunnen bij verlies de topfavorieten uit de Verenigde Staten ontwijken tot in de finale.

Vooral de match tussen Spanje en Brazilië van maandagavond zal extra in de gaten worden gehouden. De winnaar van die wedstrijd eindigt immers tweede in groep B en komt zo in de tabelhelft van het Dream Team terecht, een mogelijke opponent in de halve finales.

'Wie rekent kan geen kampioen worden', zei de Braziliaanse coach Ruben Magnano. Bij de Spanjaarden verzekerde superster Pau Gasol dat ze het spel eerlijk gaan spelen. 'We gaan er alles aan doen om de wedstrijd te winnen', klonk het. Al is het Spaanse volk het daar niet mee eens: bij een peiling op de website van de Spaanse sportkrant 'Marca' wilde 56% van de Spanjaarden liever verliezen.

Dat de wedstrijd extra in de gaten zal worden gehouden, staat buiten kijf. In het olympisch badmintontoernooi werden eerder acht speelsters uitgesloten nadat ze expres verloren om op een mindere tegenstander te botsen in de volgende ronde.