De Schot Andy Murray heeft gastland Groot-Brittannië een onverhoopte gouden medaille bezorgd in het enkeltornooi van het mannentennis. Murray overklaste Roger Federer in de finale op Wimbledon en nam zo revanche voor de verloren finale van Wimbledon: 6-2, 6-1, 6-4 in iets minder dan twee uur.

Roger Federer, met zeven overwinningen de absolute recordhouder op het heilige gras van Wimbledon, kwam in de finale op geen enkel moment in de wedstrijd tegen Murray. De thuisspeler greep de Zwitser met de steun van het publiek meteen bij de keel en liet nooit meer los. 

Federer speelde ongewoon zwak en liet slechts zelden flitsen van zijn grote klasse zien. Hij sloeg maar liefst 31 unforced errors en kon geen enkel van zijn negen breakpunten verzilveren. Murray beperkte het aantal onnodige fouten en slaagde er hierdoor in om maar liefst vijf keer door de opslag van Federer te gaan. Centre Court ging compleet uit zijn dak toen de Schot het op de eigen opslag afmaakte. Goud dus voor Murray, zilver voor Federer. Del Potro won de strijd om het brons tegen Novak Djokovic.

Op hetzelfde gras van Wimbledon verloor Murray een maand geleden nog de finale van Wimbledon tegen Federer. Toen won de Brit ook de eerste set, maar verloor hij nog in vier sets van de Zwitser.

Een olympische titel in het enkelspel blijft dus nagenoeg het enige wat nog ontbreekt op het palmares van Roger Federer. Vier jaar geleden behaalde hij wel olympisch goud in het dubbelspel, samen met zijn landgenoot Stanislas Wawrinka.