Slachtoffers Pukkelpop herdacht op emotionele plechtigheid
Chokri Mahassine Foto: BELGA
Op de festivalweide van Pukkelpop is zondagmiddag de ramp van vorig jaar herdacht. Het festival werd op 18 augustus 2011 getroffen door zwaar noodweer. De balans was verschrikkelijk: vijf doden en tientallen gewonden. Honderden festivalgangers en sympathisanten kwamen hun steun betuigen.

Voor velen ligt het drama nog vers in het geheugen. Organisator Chokri Mahassine nam als eerste het woord. 'Een jaar is niets, een jaar is alles. De tijd vliegt, de tijd kruipt. Voor de meesten ging het leven na 18 augustus verder, maar voor Kristof, Wendy, Marijke, Marlo en Jurgen stopte het leven bruusk en genadeloos. We kunnen en mogen niet anders dan vooruit denken. We moeten durven kracht te putten uit de veerkracht van het leven', sprak Chokri.

Het meest pakkend waren de getuigenissen van de families en vrienden van de slachtoffers. Zo nam onder meer Dirk, de vader van Marijke, het woord. 'Om 16 uur die dag kregen we je laatste sms. 'Het is hier bakken en braden en ook gisteren was het al heel leuk' stuurde je. Twee uur later veegde een storm alles weg. Nooit meer kregen we een berichtje. We kunnen nog steeds niet geloven dat het echt waar is', aldus Dirk, die ook het belang van het voortbestaan van Pukkelpop benadrukte.

'Sterke mensen'

Het laatste woord was voor burgemeester Claes. Zij richtte zich tot de slachtoffers en hun families. 'Ik vind jullie ongelooflijk sterke mensen. Jullie zijn een enorme steunpilaar voor Chokri en alle mensen van Pukkelpop. Jullie waardigheid verdient heel veel respect', aldus de burgemeester.

Tussendoor zorgden Piet Pessemier, Glenn Claes en Mauro voor een streepje muziek. Stijn Meuris, voorzitter van het Steunfonds Voor Pukkelpopslachtoffers, sloot de herdenking af. Luc Janssen nodigde alle aanwezigen nog uit om een witte roos neer te leggen aan het zondagochtend onthulde gedenkteken schuin tegenover de Pukkelpopweide.

Herdenkingsmonument

Tegenover het festivalterrein werd zondagochtend in intieme kring met de families van de slachtoffers een gedenkteken onthuld. Bedenker van het werk is de Hasseltse kunstenaar Tom Vanuytrecht. Het monument stelt een wegwijzer voor richting hoop, toekomst en solidariteit.

'Dit is een monument voor iedereen die van veraf of dichtbij werd getroffen door de storm', aldus festivalorganisator Chokri Mahassine, die in zijn woorden werd bijgestaan door de Hasseltse burgemeester Hilde Claes. 'Het was een plicht van de stad om dit gedenkteken te onthullen. Het beeld is een herinnering aan wat er is gebeurd, maar het is bovenal een teken van hoop.'

Glenn Claes, de winnaar van het VTM-programma The Voice, bracht het nummer 'The sound of Silence' aan het monument. Daarna konden de families de weide bezoeken waar het drama plaatsvond. Voor sommige ouders was het de eerste keer dat ze opnieuw op de plaats van het onheil waren.

Het monument krijgt een permanente plaats in de buurt van het festivalterrein. Ook tijdens en na Pukkelpop kan het kunstwerk doorlopend bezocht worden.