De ingestorte tent van het Dicky Woodstock-festival in het Noord-Nederlandse Steenwijkerwold had bij slecht weer ontruimd moeten worden. Dat zegt de onderneming die de tent verhuurde. Ondertussen laat de organisatie weten 'compleet overvallen' te zijn door het noodweer.

De regionale omroep RTV Oost  citeert tentenbedrijf Van der Werff uit Valkenswaard, dat zegt dat de verhuurvoorwaarden een ontruiming inhouden bij slecht weer. Het bedrijf weet nog niet waarom er op het moment van het inzakken nog 150 mensen binnen waren.

De tent werd door medewerkers van Van der Werff zelf opgezet. Het bedrijf verhuurt al ruim 40 jaar tenten voor evenementen. Het is nog nooit eerder in deze mate fout gegaan, aldus een door de website van de omroep niet nader genoemde woordvoerder.

Medewerkers van het bedrijf zijn in Steenwijkerwold om uit te zoeken waarom de tent het begaf. Er waren van tevoren geen extra maatregelen getroffen om de tent te beveiligen tegen noodweer.

'Zeer geschrokken'

Op een persconferentie gaf organisator Henk Kranendonk aan dat de organisatie het weer wel in de gaten heeft gehouden. Rond 21 uur zagen medewerkers een bui naderen op de site buienradar. De organisatie had echter geen indicatie van de ongekende hevigheid van het noodweer dat op het festivalterrein afkwam, aldus Kranendonk.

De organisatie is volgens hem zeer geschrokken door het instorten van een grote feesttent op het festivalterrein.

Kranendonk benadrukte dat de organisatie van tevoren bij het tentverhuurbedrijf had geïnformeerd hoe te handelen in geval van noodweer. Het advies om de in- en uitgangen open te zetten is volgens hem opgevolgd.

Dat de hoofdtent van het festival toch speelbal werd van vermoedelijk een valwind (een korte, hevige storm voorafgaand aan een zware bui), vond hij onvoorstelbaar. Hij liet weten dat zeer dikke pennen, waarmee de tent was vastgezet, uit de grond kwamen.

13 gewonden

Dertien mensen belandden gewond in een ziekenhuis. Van hen vertoefden er zondag nog twee in het ziekenhuis, aldus burgemeester Marja van der Tas zondag op een persconferentie. De aard van de verwondingen varieerde van schaafwonden tot botbreuken.