Almensch Belete: 'Mik op finaleplaats'
Almensch Belete Foto: Belga
Half juni werd het naturalisatiedossier van Almensch Belete officieel afgerond. Minder dan twee maanden later verdedigt de atlete op de Olympische Spelen in Londen de Belgische kleuren.

Dinsdagmiddag start Belete in de reeksen van de 5.000 meter. "Het doel is de finale te halen. Als dat lukt, zal ik tevreden zijn", zegt Belete, die 23 jaar geleden geboren werd in het Ethiopische Addis Abeba.

De voorbije maand legde Belete de laatste hand aan haar conditie tijdens een hoogtestage in het vermaarde Franse oefencentrum van Font-Romeu.

"Het was er perfect om te trainen. Ook Mo Farah (zaterdag winnaar van de 10.000 meter) liep er rond. Pas gisterenavond laat ben ik in het olympisch dorp aangekomen. Het was een bewuste keuze om pas drie dagen voor de wedstrijd naar hier te komen. Zo haal ik het maximale effect uit de hoogtestage".

Eind juni debuteerde Belete, die in Leuven woont, voor België op het EK in Helsinki. Ze werd toen achtste op de 5.000 meter. "Ik heb veel geleerd uit die wedstrijd", legt Belete uit. "Er werd heel tactisch gelopen met een snelle laatste kilometer. Het was de eerste keer dat ik zo'n scenario in een wedstrijd meemaakte. Liefst heb ik dat er vanaf het begin snel wordt gelopen, maar ik weet nu dat het straks ook zo kan gaan als in Helsinki. Ik heb er specifiek op getraind".

Als Belete zich plaatst voor de olympische finale, komt ze vrijdagavond opnieuw in actie.