In 1982 waren de Amerikaanse vrienden John Wardlaw, Mark Rumer, Dallas Burney, John Molony en John Dickson 19 jaar. Ze waren pas afgestudeerd en gingen samen op vakantie naar Copco Lake in Californië. Op die vakantie namen ze een foto die een deel van hun verdere leven zou gaan beheersen.

Op de foto uit 1982 zie je de vijf vrienden - allemaal met een stoere blik - naast elkaar op een bankje. John Molony houdt een glazen bokaal met een kakkerlak, het huisdier van de vrienden toen ze op school zaten, vast.

Vijf jaar later kwam John Wardlaw, gepassioneerd door fotografie, met een idee op de proppen. Hij belde zijn oude makkers op en vroeg of ze opnieuw naar datzelfde bankje in Copco Lake wilden komen, voor dezelfde foto. Iedereen, behalve de kakkerlak, was op post. Een traditie was geboren, want nu, anno 2012, komen de intussen bijna 50-jarige vrienden nog altijd om de vijf jaar samen op dat ene bankje.

Op de originele foto van 1982 prijken drie van de vijf vrienden, de drie Johns, nog in hun bloot bovenlijf. Daar zijn ze in de loop der jaren van af gestapt. Waarschijnlijk omdat ze niet meer zo fit zijn als in hun tienerjaren.

'Ik had het gevoel dat dit een leuke traditie kon worden', zegt Wardlaw. 'Maar ik had nooit gedacht dat we het na dertig jaar nog altijd zouden doen.'