Op de zitting van de strafrechtbank las Thierry Moreau, advocaat van Michelle Martin, een brief voor van Zuster Christine van het klooster van de Arme Klaren in Malonne bij Namen, waar Martin voortaan zal verblijven. De buurtbewoners zeggen de komst van Martin niet te vrezen.

'Via de advocaten zijn we op de hoogte gebracht van de wens van mevrouw Martin om bij ons te komen', las Moreau de brief van de zuster voor. 'Het was een uitdaging voor ons, want we waren geschokt door het verschrikkelijke lijden van de slachtoffers en hun familie, die door een hel zijn gegaan.'

Na lang debatteren beslisten de zusters om Martin op te vangen. Ze hielden naar eigen zeggen rekening met het feit dat Martin geen familie heeft en in België nergens terecht kon. 'Zoals blijkt uit de gebeurtenissen in het verleden kan Martin ook niet terecht bij de buurlanden', luidt het nog.

Het klooster is uiteindelijk ingegaan op de vraag van de advocaten, maar op twee voorwaarden. 'Ten eerste moet de huidige rechtspraak in ons land ten volle worden gerespecteerd. Een tweede voorwaarde is dat uit het onderzoek in de gevangenis van Martin blijkt dat ze vooruitgegaan is en dat ze uitzicht heeft op een herintegratie in de samenleving zonder risico op recidive.'

'Positieve weg afgelegd'

Door de komst van Martin stromen ook de media toe in de wijk aan het klooster. De buurtbewoners lijken de komst van de ex-vrouw van Marc Dutroux niet te vrezen. 'De negatieve gevoelens tegenover haar en haar ex-man blijven', zegt een buurman. 'Ze was een monster. Maar ze werd veroordeeld en ik leg me neer bij de beslissing van justitie. Blijkbaar heeft ze een positieve weg afgelegd in de gevangenis. Waar ze ook opgevangen wordt, spanningen zouden er altijd geweest zijn.'

Martin, een voormalige lerares, werd in 2004 door het hof van assisen van Aarlen tot dertig jaar cel veroordeeld wegens medeplichtigheid bij de misdaden begaan door haar ex-man, die levenslang kreeg zonder kans op vervroegde vrijlating.

Een eerste verzoek tot vrijlating van Michelle Martin werd door de strafuitvoeringsrechtbank beoordeeld in 2007. De voorlopige vrijlating werd haar toen geweigerd, maar in mei 2011 werd de aanvraag tot voorlopige vrijlating aanvaard.

Het parket-generaal heeft 24 uur de tijd om cassatieberoep aan te tekenen tegen de beslissing van de Bergense strafuitvoeringsrechtbank.

Lees hier de vertaling van de Franstalige brief van het klooster Arme Klaren

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in