Ongerustheid over griepvirus bij zeehonden
Zeehonden op de Galapagoseilanden Foto: An Nelissen
Een nieuw vogelgriepvirus veroorzaakt dodelijke longontstekingen bij de jongen van zeehonden in het noordoosten van de VS. Mogelijk houdt het virus ook risico's in voor de mens. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

De nieuwe stam van het virus werd H3N8 gedoopt en zou vorig jaar de dood veroorzaakt hebben van 162 zeehonden langs de Amerikaanse kust. De meeste zeehonden die aan de ziekte stierven, waren minder dan zes maanden oud.

Voorlopig werd het virus nog niet bij mensen vastgesteld. Maar wetenschappers van de Colombia University in New York zijn ongerust omdat voorgangers van dat virus, zoals H5N1, na mutaties wel schadelijk werden voor de mens.

'Onze bevindingen tonen het belang aan van toezicht op wilde dieren, om te kunnen anticiperen en om pandemieën te voorkomen', zegt Ian Lipkin, professor epidemiologie aan de Columbia University. 'Het aids-virus, Sars en de griep zijn bijvoorbeeld ook allemaal afkomstig van infectieziekten bij dieren.'

De wetenschappers zijn erin geslaagd om de sequentie te bepalen van het volledige genoom van deze nieuwe stam, die zijn oorsprong vindt in een vogelgriepvirus dat in Noord-Amerika al sinds 2002 voorkomt bij wilde vogels.

Na verloop van tijd muteerde het virus, waardoor het ook de luchtwegen van zoogdieren kon infecteren. In de laatste drie maanden van 2011 vonden daardoor in totaal 162 zeehonden de dood.