'De helaasheid der dingen' van Dimitri Verhulst is het populairste boek bij Vlaamse scholieren. Dat blijkt maandag uit een ranglijst van de huiswerksite Scholieren.com. Op de tweede en derde plaats prijken 'De aanslag' van Harry Mulisch en 'Het gouden ei' van Tim Krabbé.

 'Wild vlees' van Marita de Sterck en 'Het engelenhuis' van Dirk Bracke vervolledigen de top vijf. Staan ook hoog in het leeslijstje van de Vlaamse scholieren: 'Ontvoerd' van Helen Vreeswijk, 'Niets was alles wat hij zei' van Nic Balthazar, 'Black' van Dirk Bracke, 'Het diner' van Herman Koch en 'Siegfried' van Harry Mulisch.

Opvallend genoeg zijn vijf van de tien boeken verfilmd, merken de makers van de ranglijst op. De boeken zijn over het algemeen ook erg dun. Zo bevatten de boeken van Balthazar en Krabbé minder dan honderd pagina's en ligt het gemiddelde rond de tweehonderd. De hoge positie van de Nederlandse auteur Helen Vreeswijk in de Vlaamse ranglijst is opvallend. In Nederland reikt zij niet verder dan plaats 55, besluiten de opstellers.

Scholieren.com bestaat sinds 1998 en registreert maandelijks twee miljoen unieke bezoekers, waarvan 300.000 uit België. De website stelt al langer een Nederlandse ranglijst, zijnde de lijst met meest gedownloade boekverslagen, op en komt vanaf dit jaar voor het eerst ook met een Vlaamse editie.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in