In de gevangenis van Sint-Gillis zijn zondagochtend twee cipiers gewond geraakt na een geval van fysieke agressie van een gedetineerde. Daarop is een deel van de werkwilligen naar huis gegaan. In de gevangenis was nog een staking aan de gang.

De lokale politie van de zone Zuid is opnieuw opgetrommeld om in te staan voor de veiligheid binnen de gevangenismuren.

Rond 8 uur viel een gevangene de twee cipiers aan. De gevangene werd uiteindelijk overmeesterd en in een strafcel geplaatst. De twee beambten moeten een medische controle ondergaan.

Na het incident is een deel van de cipiers vertrokken. Volgens vakbondsvrouw Katrien Peeters van het VSOA zijn er nog maar vier aan de slag. 'Omdat de veiligheid niet kan gegarandeerd worden, is een deel van de werkwilligen nu ook verplicht te staken. Dat vinden we niet kunnen', aldus Peeters.

'Het klopt niet dat penitentiair beambten verplicht worden om te staken', repliceert Laurent Sempot, woordvoerder van het directoraat-generaal van het gevangeniswezen. Daarnaast wijst hij er op dat fysieke agressie ook voorkomt in gevangenissen waar niet gestaakt wordt.

Door de staking in Sint-Gillis die nog tot dinsdagochtend loopt, zijn opnieuw agenten van de zone Brussel-Zuid in de gevangenis. 'Dat zijn er elf voor de ochtendshift. Voor de namiddagshift zullen dat er maximaal tien à twintig zijn afhankelijk van het aantal cipiers dat komt opdagen', preciseerde politiewoordvoerster Marie Verbeke.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig