10.000 boetes van De Lijn nog niet betaald
Foto: BELGA
Een derde van de boetes die De Lijn in 2011 uitgeschreven heeft, is nog steeds niet betaald. Dat blijkt uit een antwoord van Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) op een parlementaire vraag van Jurgen Verstrepen (LDD), waarover De Zondag bericht.

In 2011 stelde De Lijn 42.363 pv's op, waarvan er 32.107 in een boete resulteerden, goed voor een bedrag van 3,28 miljoen euro. Daarvan inde De Lijn tot nu toe 21.805 boetes. Ruim 10.000 boeten zijn dus nog niet betaald. 

'De Lijn meldt dat ze ernaar streeft om elke terecht opgelegde boete te innen', zegt de minister. 'Als een beboet persoon het betalingsverzoek negeert, wordt overgegaan tot de procedure gerechtsdeurwaarder, oftewel gedwongen gerechtelijke uitvoering.'

Woordvoerster Astrid Hulhoven gaf meer toelichting op Radio 1: 'Je kan bij ons tot 12 maandan lang protest aantekenen tegen een boete. Het kan dus zijn dat we van boetes die zijn uitgeschreven in 2011 pas in november 2012 het geld zien. Daarom zit er dus vertraging op.'

Iets meer van de helft van de boetes waren voor reizigers die geen geldig vervoersbewijs konden voorleggen. In ruim 30 procent van de gevallen had men het gratis vervoersbewijs niet op zak.