Na de eerste dag van de Olympische Spelen heeft de Belgische selectie al een eerste eremetaal beet. De Belgische wielrenners konden de hoge verwachtingen niet inlossen. De Amerikaanse zwemkampioen Michael Phelps staat voorlopig nog droog.

De Belgische selectie begon uitstekend aan de Olympische Spelen. De amper 21-jarige judoka Charline Van Snick veroverde na een spannende kamp met de Argentijnse Pareto de bronzen medaille. De Luikse werd vooraf naar voren geschoven als een outsider voor een topnotering, en maakte die voorspelling ook waar.

75 % in het tennis

Op de openingsspeeldag van het tennistornooi plaatsten zowel Kim Clijsters, Yanina Wickmayer en Steve Darcis zich voor de tweede ronde. Die laatste zorgde voor de grote verrassing door het zesde reekshoofd Berdych uit te schakelen. Olivier Rochus kon het Belgische feestje niet compleet maken. Hij moest de duimen leggen tegen het Amerikaanse opslagkanon John Isner.

Phelps medailleloos

De Amerikaanse zwemsensatie Michael Phelps zal zijn acht gouden medailles van de Olympische Spelen in Peking niet evenaren. De 'Baltimore Bullet' viel in zijn eerste finale helemaal buiten de prijzen. Zijn Amerikaanse landgenoot Ryan Lochte veroverde de gouden medaille op de 400 meter wisselslag. Phelps zwom naar de vierde plaats en zal zich moeten herpakken, wil hij wat eremetaal mee naar huis nemen.

China zwemt razendsnel

De 16-jarige Chinese Ye Shiwen won de gouden medaille op de 400 meter wisselslag voor vrouwen. Bovenop het hoogste eremetaal verpulverde de tiener ook nog het wereldrecord, en verbeterde het met meer dan een seconde. Haar mannelijke landgenoot Sun Yang stond ook op het hoogtse schavotje van de 400 meter vrije slag. Overigens: China veroverde al liefst zes medailles.

Vinokourov verrast sprinters

Niet Mark Cavendish, Fabian Cancellara of Tom Boonen, maar de 38-jarige Alexandre Vinokourov heeft de gouden medaille behaald in de wegrit. De Kazak glipte in de slotfase weg met de Colombiaan Rigoberto Uran uit een omvangrijke kopgroep. De Britten in dienst van Cavendish konden de vluchters niet meer grijpen.

Philippe Gilbert probeerde het op zestig kilometer van de meet met een solo, maar werd gegrepen. De Waal zat met Jürgen Roelandts in de groep achtervolgers. Roelandts werd met een zevende plaats de eerste Belg in de uitslag, en ontvangt een Olympisch diploma.

Saive kan het nog

De 42-jarige veteraan Jean-Michel Saive heeft zijn zevende deelname aan het olympische tafeltennistornooi goed ingezet. 'Jean-Mi' versloeg zijn zeventien jaar jongere Servische tegenstander Jevtovic met 4-1 en plaatst zich zo voor de tweede ronde.

Andere Belgen

Lianne Tan won haar eerste partij in het badmintornooi. De 21-jarige speelster mag morgen proberen bevestigen met zicht op een plaats in de volgende ronde. Haar broer Yuhan kon zijn eerste match niet winnend afsluiten. Drie van de vijf leden van de Belgische eventingploeg hebben hun dressuurproef afgewerkt. Na dag 1 staat België op een vierde plaats. Zondag gaan nog eens twee Belgen de dressuurarena in. Na de dressuur volgen de cross country en de jumping.

De Belgische skiffeur Tim Maeyens begon ook prima aan zijn tornooi. De West-Vlaming won zijn eerste reeks met verve, en lijkt mee te dingen naar een olympische plak. De jonge turner Jimmy Verbaeys betaalde leergeld in de kwalificaties van het allround turnen en eindigde op een 31ste plaats. Hij is daarmee uitgeschakeld.