Rood! Niel zet drie vrouwen aan de kop van hun verkiezingslijst
Foto: Rood!
De linkse partij Rood! in Niel heeft drie vrouwen bovenaan haar lijst geplaatst, maar voldoet toch aan de wettelijke verplichting om op de eerste drie plaatsen een alternerend geslacht te presenteren. De tweede plaats gaat immers naar voormalig schepen Andrea De Laet, een transseksueel die in de bevolkingsregisters nog als man ingeschreven staat.

De partij, die voor het eerst met een eigen lijst naar de kiezer trekt, meldt het nieuws in reactie op het recente homogeweld en de reportage over seksime in Brussel. Met de lijstvorming wil Rood! een duidelijk signaal geven tegen seksisme en voor een tolerante samenleving, klinkt het.

Karina Garcia is lijsttrekster, gevolgd door Andrea De Laet en Mikke Van Havere. De 60-jarige Andrea De Laet was in de jaren tachtig gedurende twee jaar schepen van Cultuur voor de toenmalige SP, zij het toen nog als André De Laet.

Ook in Antwerpen zet de partij enkele 'prominente vertegenwoordigers van seksuele minderheden' op de lijst. Het gaat om de 60-jarige Richard Dierckx en de 44-jarige Frances Michielsen. Dierckx is onder de naam 'Tootsie' bekend in de travestiescène, klinkt het in het persbericht. Michielsen werd geboren als man. 'Zij is de eerste Belgische transseksuele vrouw die in het huwelijk trad.'