Anderlecht is het seizoen begonnen met een 1-1 gelijkspel op het veld van Kortrijk. Zukanovic zorgde voor de 1-0, maar Deschacht kon de gelijktrapper mooi binnentrappen. De kampioen kreeg een omstreden strafschop, maar Mbokani miste die.

 

Nieuwbakken Anderlecht-coach John van den Brom maakte meteen kennis met de Belgische competitie. Paars-wit kreeg geen ruimte en ondanks het verlies van een resem sleutelspelers brachten de Kerels opnieuw fris en agressief voetbal. Na drie minuten zette Capon spurtbom Kamghain al alleen voor doel, maar Proto voorkwam met de borst een vroege achterstand.

Niet mooi

Van het vooropgestelde aantrekkelijke voetbal was bij RSCA niet veel te zien. Reynaldo stond op de rechterflank, maar zowat alle paars-witte voorzetten waaiden voorbij de tweede paal. Kopballen van Mbokani en Kanu en een schot van Reynaldo konden doelman Van Hout niet verontrusten. Het ontbrak bij RSCA aan frivole ideeën.

De wraak van Zukanovic

Bovendien stond ook de achterdeur van de Brusselaars open. Deschacht, Wasilewski en Safari kregen wat passes in hun rug te verwerken en toen iedereen Capon liet lopen bij een simpele vrije trap, kon de rechterflankspeler voorzetten. Pavlovic miste eerst de bal, maar Zukanovic duwde het leer toch over de lijn. Met de vinger op de lippen liep de Bosniër naar Herman Van Holsbeeck. Anderlecht was in hem geïnteresseerd, maar tot een transfer kwam het niet. Zo'n nieuwe verdediger is nochtans erg nodig bij de kampioen.
Anderlecht werd nerveus. Van den Brom ging meermaals in discussie met de vierde scheidsrechter en op het veld zwaaide ref Dierick genereus met kaarten. Soms trok hij overdreven snel naar zijn borstzak.

De Sutter

Kortrijk verloor steeds meer zijn greep op de match, maar tot echte kansen kwamen de bezoekers voor de rust niet meer. Odoi rukte wel mee op naar voren, maar daar botste hij dikwijls op Gillet en Reynaldo. De bleke Jovanovic vuurde wel een keer op de doelman.
Van den Brom keek het na de rust nog even aan en zag Mbokani nog naast koppen, maar bracht nog voor het uur twee nieuwe krachten met De Sutter en Iakovenko. Jovanovic en Reynaldo moesten plaatsmaken.

Mbokani mist penalty

De inbreng van De Sutter leverde meteen resultaat op. De spits devieerde een uittrap van Proto in de zestien. Mbokani nam het leer mee en werd door També uit balans gebracht. Scheidsrechter Dierick floot voor penalty, maar de rode kaart was overdreven. Bovendien duwde de arbiter het karton onder de neus van de verkeerde speler. Tot zijn grote verontwaardiging mocht doelman Van Hout gaan douchen en moest reservekeeper Darren Keet de strafschop van Mbokani stoppen.

De Zuid-Afrikaan deed dat wonderwel. Hij ging goed plat bij het zwak getrapte schot, waardoor de tien man van Kortrijk nog een half uur konden knokken voor de zege. Voor RSCA begon deze match steeds meer te lijken op het verloren openingsduel van vorig jaar op OHL, toen ook een strafschop werd gemist.

Volley Deschacht

De gretige invalbeurt van Iakovenko en De Sutter zorgde er wel voor dat de West-Vlamingen achteruit moesten. De Oekraïner testte de KVK-doelman en De Sutter kopte over. Aan de overkant kon alleen de sterke Nfor zich nog eens doorzetten.
KVK leek het te gaan halen, maar toen kopte Gillet een bal terug. Deschacht nam het leer in één tijd op zijn rechter en scoorde de 1-1. Het was van 2010 geleden dat de linksback nog eens scoorde.

Paars-wit ging nog voor de zege, maar het ultieme vluchtschot van Gillet werd gepareerd. Het eerste puntenverlies van de uittredende landskampioen is dus al een feit. De glimlach bij de supporters die vandaag naar de fandag komen, zal al iets minder groot zijn. Paars-wit moet er voor zorgen dat de smile woensdag in de CL-voorronde tegen Ekranas niet helemaal verdwijnt.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig