Voor de Rwandese ambassade op de Tervurenlaan in Sint-Pieters-Woluwe zijn er rond 18.00 uur rellen uitgebroken met een groep betogende Congolezen. De politie moest pepperspray gebruiken om de stenengooiers uit elkaar te drijven. Daarnaast probeerde een groep manifestanten door een barrière van Spaanse ruiters te breken.

Volgens politiewoordvoerster Ilse Van de Keere van de zone Brussel Hoofdstad-Elsene is het nog steeds onrustig in de buurt van de Rwandese ambassade. Tijdens de rellen werden ook vernielingen aangebracht, zoals een bushokje dat aan diggelen werd geslaan.

De Brusselse politie heeft ook al enkele heethoofden gearresteerd. 'Omdat de interventie nog steeds aan de gang is, weten we nog niet om hoeveel gearresteerden het gaat', zei Van de Keere rond 19.30 uur. Met behulp van twee waterkanonnen, en tientallen agenten met wapenstok wordt de groep manifestanten nu teruggedreven in de richting van het Brusselse stadscentrul.

Betoging tegen geweld in Oost-Congo

De manifestanten hadden in Brussel verzameld om te protesteren tegen het aanhoudende geweld in Oost-Congo. Een deel van hen is ervan overtuigd dat de M23-rebellenbeweging die voor onrust zorgt in onder meer Kivu wordt gesteund door buurland Rwanda. Ze vinden het niet kunnen dat de internationale gemeenschap aan de zijlijn blijft staan in het aanslepende conflict.

Rond 15.30 uur vertrokken een honderdtal Congolezen aan het Troonplein om via de Belliardstraat en het Jubelpark naar de Tervurenlaan te trekken. Ongeveer twee uur later kwamen de actievoerders - ondertussen met zo'n 335 - aan bij de Rwandese ambassade in Sint-Pieters Woluwe, alwaar de betoging werd ontbonden.

Aan de ambassade stonden onder meer agenten in gevechtskledij opgesteld om incidenten te vermijden. Tijdens de betoging was er ook een incident voor de Oegandese ambassade waarbij een blikje in de richting van het ambassadegebouw werd gegooid.

Afgelopen vrijdag nog riep het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN (HCR) op tot het beschermen van burgers die vastzitten tussen de gevechten in het oosten van Congo. Het HCR schat het aantal ontheemden in Congo op 470.000 sinds midden april.