Alexandre Vinokourov heeft de olympische wegrit gewonnen. De 38-jarige Kazach legde medevluchter Rigoberto Uran in de luren. Tom Boonen kreeg 10km van de finish een lekke band. Fabian Cancellara kwam ten val en moest daardoor zijn ambities opbergen. De Britse favoriete Mark Cavendish kon zijn favorietenrol niet waarmaken. Vinokourov volgt de Spanjaard Samuel Sanchez op.

Met Vinokourov kent de wegrit een controversiële winnaar: de Kazachse veteraan werd niet alleen eerder in zijn carrière betrapt op doping, de kinderlijke manier waarom Uran zich in de luren liet leggen riep bij een aantal waarnemers vragen op: was dit afgesproken? Of verdiende Vino zijn goud toch op eerlijke manier?

Wat bezielde Gilbert?

Na zowat 25 van de in totaal 250 kilometer ontstond een kopgroep van 12 renners, met daarbij onder meer Lieuwe Westra, Janez Brajkovic, Denis Menshov, Stuart O'Grady en landgenoot Jürgen Roelandts. De vluchter liepen tot ruim vijf minuten uit op het peloton, waar zoals verwacht de Britse thuisrijders hun verantwoordelijkheid namen.

Toen de voorsprong van de kopgroep onder de 2 minuten was gezakt, sprongen Philippe Gilbert en een tiental anderen naar de kop van de koers. De ex-Belgische kampioen nam vervolgens alleen de laatste passage op Box Hill voor zijn rekening, maar liet zich al snel weer inlopen. Het peloton bleef daarna lang schommelen op een minuut van de leiders, waar intussen de Zwitsers, met Fabian Cancellara mee vooraan, het tempo bepaalden. De olympische kampioen tijdrijden viel echter letterlijk weg vooraan. Hij lette even niet op en belandde in een bocht tegen de hekken.

Uran simpel gevloerd

Toen achtte de Colombiaan Rigoberto Uran zijn moment gekomen. Hij kreeg de Kazach Alexandre Vinokourov mee in zijn zog. De twee fietsten vijftien seconden bij mekaar en mochten strijden om de overwinning. Vinokourov vloerde Uran met een vroege demarrage.

De Noor Kristoff won de sprint om de derde plaats in de achtervolgende groep, waar Roelandts zevende werd. De Duitser André Greipel won de prestigesprint in het peloton voor Tom Boonen. Die werd 28ste, één stekje voor favoriet Mark Cavendish. 

Top-10

1. Alexandre VINOKOUROV 
2. Rigoberto URAN
3. Alexander KRISTOFF + 8"
4. Taylor PHINNEY 
5. Sergey LAGUTIN 
6. Stuart O'GRADY 
7. Jürgen ROELANDTS
8. Grégory RAST 
9. Jack BAUER 
10. Lars BOOM 

Bekijk de volledige uitslag op de wedstrijdfiche op Sportwereld.be