Supermarktketen Aldi pakt geregeld uit met schijnbaar interessante elektronica-aanbiedingen van het Duitse huismerk Medion. Maar bieden die gadgets ook echt waar voor hun geld? Wij onderwerpen de nieuwste Medion-smartphone, de Lifephone MD 98911, aan een test.

Het is niet de eerste keer dat Aldi een smartphone in zijn winkelrekken legt, maar deze Medion Lifephone is op papier best een interessant toestel. Voor 179 euro krijg je een moderne smartphone met groot scherm van 4 inch, en een recente Android-versie (‘Ice Cream Sandwich’). De moeite om op een zaterdagochtend samen met een tiental andere kopers aan te schuiven aan de kassa van het plaatselijk Aldi-filiaal om te kijken hoe het nu precies zit met deze Chinese telefoon.

Want Medion maakt zijn telefoons niet zelf. Daarvoor gaat het te rade bij de Chinezen van ZTE, die een waaier aan toestellen aanbieden en veelal anonieme telefoons maken op maat van verschillende klanten, zogeheten white-labels.

Inclusief autolader

Wat meteen opvalt als we de verpakking openen, is de auto-oplader die Medion meelevert met deze smartphone. Dat lijkt een detail, maar bij de meeste fabrikanten is dat een accessoire dat je extra moet aanschaffen.

Voor het elegante design en de verfijnde afwerking moet je deze Lifephone alvast niet kopen. Het toestel is geen lichtgewicht en zelfs een beetje een dikkerdje, maar uitgepuurd design is ook niet wat we van een telefoon als deze verwachten. Om het met de woorden van Springsteen te zeggen: ‘you ain’t a beauty but hey, you’re alright’. Niets om je zorgen over te maken dus.

Relatief vlotte Android-ervaring

Belangrijker is de werking van deze Android-telefoon. En die is tot onze verbazing meer dan behoorlijk. We besparen je de technische details en resultaten van onze tests, maar de 1-GHz processor met een enkele rekenkern houdt de Android 4.0 op dit toestel relatief goed aan de praat. Het is geen snelheidsduivel, en er is de occasionele hapering - de animaties van de Android-menu’s verlopen soms wat stroef - maar wij hadden erger verwacht.

Medion wijkt ook weinig af van de standaard Android 4.0 zoals die door Google bedoeld is, en dat is alleen maar toe te juichen. Op het geblokkeerde startscherm kan je een ster activeren waarin je een snelkoppeling naar je zes favoriete apps kwijtkan, en dat is wel een mooie toevoeging.

Eén groot nadeel is evenwel dat de meegeleverde navigatie-app ‘Medion GoPal Outdoor Navigation’ voortdurend crasht. Het had deze Lifephone een flink pluspunt kunnen opleveren, want aan een degelijke offline navigatie-app spendeer je al snel enkele tientallen euro’s, maar niets is minder waar. Althans niet op ons exemplaar.

Blauwe kleurzweem

Een scherm met een dwarsdoorsnede van 4 inch is tegenwoordig zowat de norm bij smartphones. Qua grootte zit het dus zeker goed met deze Lifephone, en in deze prijsklasse is ook de kwaliteit van het scherm aanvaardbaar. Misschien toch een puntje van kritiek: de kleurweergave is nogal discutabel en witte tinten hebben een blauwige zweem, waardoor het scherm een ietwat ijzige indruk geeft.

Over camera’s in goedkopere smartphones valt zelden iets positiefs te zeggen, en dat is bij deze Medion niet anders. De camerasensor is niet bepaald een uitblinker en ook de autofocus laat het geregeld afweten. Hier valt overigens ook op dat het toestel wat aan rekenkracht mist, bijvoorbeeld om foto’s snel weg te schrijven.

Het blijft ons een raadsel waarom er op de achterkant van dit toestel in overdreven grote letters ‘Medion’ en ‘Lifephone’ moet staan - allicht om in de Chinese fabrieken de bestellingen goed uit elkaar te kunnen houden - maar subtiel is het alleszins niet. Als je een smartphone koopt bij Aldi, zal iedereen het geweten hebben.

Conclusie

De Medion Lifephone MD 98911 is zijn 179 euro waard. Dan moet je er wel enkele mankementjes bijnemen, en je verzoenen met een sporadische hapering of een crashende app. Overweeg ook de extra aankoop een microSD-geheugenkaartje, want de 4 GB opslagruimte in deze Lifephone zal al snel te weinig zijn. Verwacht dus zeker geen topsmartphone van Medion, maar een degelijk instapmodel in de budgetklasse. 

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in