Frankrijk wil snelle interventie Veiligheidsraad in Syrië
Rebellen in Aleppo Foto: AP
De Franse president François Hollande wil een snelle tussenkomst van de VN-Veiligheidsraad om nieuwe 'bloedbaden' te vermijden, nu het Syrische leger het offensief tegen de stad Aleppo ingezet heeft. Rusland en China, twee van de vijf vetomachten in de Veiligheidsraad, verzetten zich daartegen.

De internationale gemeenschap vreest dat er in Aleppo een bloedbad uitbreekt, nu het Syrische leger de stad in het noorden van het land onder vuur hebben genomen. Volgens de oppositie gaat het om de hevigste gevechten sinds de start van de opstand tegen Bashar Assad, nu zeventien maanden geleden.

Syrische militairen hebben grond- en luchtaanvallen gelanceerd op de noordelijke wijken van Aleppo die gecontroleerd worden door rebellen. In de wijken wordt zwaar gevochten. Activisten verwachten dat het Syrische regime, net als eerder in Damascus, zware wapens gaat inzetten en langs alle huizen gaat om huiszoeking te verrichten. Bij dergelijke acties in Damascus kwamen tientallen mensen om het leven.

'Alle mogelijke wapens worden ingezet'

'Er wordt felle strijd geleverd in de wijken Salah al-Din en al-Hamdanieh', zegt Abu Omar al-Halabi van het vrije Syrische leger vanuit Aleppo. 'Alle mogelijke wapens worden ingezet.' De rebellenleider beweert dat twee pogingen van het Syrische leger om de stad te betreden werden afgeblokt door de rebellen. Zijn uitspraken kunnen echter niet geverifieerd worden. 

De Syrische staatstelevisie meldt enkel dat regeringstroepen begonnen zijn met het 'zuiveren' van de straten van Aleppo van 'terroristische gewapende groepen'.

Frankrijk wille snelle interventie

'De rol van de VN-Veiligheidsraad, dat is zo snel mogelijk tussenbeide te komen', zei Hollande zaterdag in de marge van een bezoek aan Monlezun, in het zuidwesten van Frankrijk. 'Ik richt me nogmaals tot Rusland en China zodat ze in overweging nemen dat chaos en burgeroolog de resultaten zullen zijn indien (president) Bashar Assad op een bepaald moment niet tegengehouden wordt.'

Rusland en China hebben al driemaal hun vetorecht gebruikt tegen een VN-resolutie voor Syrië. Overigens waarschuwt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag dat het geen inspecties zal dulden van schepen die onder de Russische vlag varen. In een communiqué stelt de woordvoerder dat het op geen enkele wijze zal meewerken aan de nieuwe Europese sancties die Brussel maandag besliste.

Die sancties stipuleren ook dat schepen en vliegtuigen doorzocht kunnen worden wanneer een wapentransport voor Damascus vermoed wordt. Eerder deze week hekelde Moskou als de 'blokkade' door Europa.

'Niet verwachten dat Syrische leger niets doet'

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei zaterdag dat er een 'tragedie' dreigt in Aleppo. Hij voegde daar echter aan toe het onrealistisch is te denken dat het Syrische leger niets doet terwijl de opstandelingen pogingen doen grote steden in te nemen. 'Hoe kan je nu verwachten dat de Syrische regering zegt: ’ga je gang, werp me maar omver’. Dat is toch niet realistisch', verklaarde hij aan Interfax. Lavrov klaagde de westerse steun voor de oppositie in Syrië aan. 'De prijs van dit alles is alleen maar dat er meer bloed vloeit.'

De Syrische strijdkrachten zijn veel beter bewapend dan de rebellen, waardoor het voor de oppositie lastig is lang stand te houden. De zware gevechten in de hoofdstad en in Aleppo lijken er echter op te wijzen dat de oppositie aan kracht en organisatievermogen begint te winnen.

De strijd om Aleppo is een van de belangrijkste gevechten in de nu al zeventien maanden durende opstand. Met een inwoneraantal van drie miljoen is Aleppo een belangrijke steunpilaar voor het regime van president Bashar Assad.

Volgens het Syrisch Observatorium van de Mensenrechten zijn sinds de start van de opstand al meer dan 20.000 mensen omgekomen. De ngo telde 13.978 gesneuvelde burgers, 5.082 gevallen regeringstroepen en 968 deserteurs.