Nederlandse fotograaf vrij na gijzeling in Syrië
Foto: Sander Nieuwenhuys/Hollandse Hoo
De Nederlandse persfotograaf Jeroen Oerlemans is vorige week samen met een Britse journalist ontvoerd in het noorden van Syrië, bij de grens met Turkije. Ze werden donderdag 'plots' vrijgelaten. 'We lagen geblinddoekt en met de handen geboeid in tenten', getuigt hij.

Oerlemans is na zijn bevrijding overgebracht naar een ziekenhuis in Turkije. Hij hoopt snel weer naar zijn familie in Nederland te kunnen terugkeren. 

Het is nog niet bekend door wie Oerlemans en de journalist werden ontvoerd. 'We hadden net de grens van Turkije met Syrië overschreden toen we in de handen liepen van een jihadistische strijdgroep', vertelt hij in De Ochtend op Radio 1. 'We zijn een week gegijzeld gehouden. We lagen geblinddoekt en met de handen geboeid in een tentenkamp.'

De fotograaf zegt dat hij en de Brit 'redelijk' behandeld zijn. 'We zijn lichamelijk niet gemarteld, maar soms kwamen er strijders binnen die zeiden dat we ons moesten voorbereiden om te sterven'.

De gegijzelden ondernamen een mislukte ontsnappingspoging, maar kwamen na een week toch vrij. 'Opeens daagde een andere strijdgroep op en met veel bluf hebben die ons in vijf minuten bevrijd.'

Oerlemans zegt 'de indruk te hebben dat de bevrijders handelden onder gezag van een lokale sjeik die de gijzeling op zijn grondgebied niet tolereerde'.

Oerlemans was als freelancer aanwezig in Syrië. Hij viel met zijn foto's in 2010 en 2011 in de prijzen bij de Zilveren Camera, een jaarlijkse wedstrijd voor fotojournalisten. Hij is op verscheidene plekken in het buitenland actief geweest, onder meer in Afghanistan en Libië.

De ontvoering werd op verzoek van de familie stilgehouden. Het Nederlands ministerie van Buitenlandse Zaken kreeg donderdagmiddag de bevestiging dat de twee vrij zijn.

Het ministerie wijst erop dat volgens het Nederlandse beleid nooit losgeld wordt betaald bij ontvoeringen en dat er niet onderhandeld wordt met ontvoerders.