Meer dan 150 scouts geëvacueerd door noodweer in Rouvroy en Virton
Foto: rr
In het zuiden van de provincie Luxemburg zijn vrijdagavond drie jeugdbewegingskampen geëvacueerd nadat de streek werd getroffen door noodweer. De hulpdiensten evacueerden in totaal ongeveer 155 jongeren, maar er vielen geen gewonden. Ook Vlaamse scoutsgroepen moesten afrekenen met het noodweer.

Het gaat om drie kampen in Rouvroy (Couvreux, Montquintin en Torgny) en een kamp in Virton. De geëvacueerde scouts werden ondergebracht in de school van Harnoncourt en in het sportcentrum van Virton, waar een slaapzaal ingericht werd. De hulpdiensten van Etalle, de MUG van Aarlen, het Rode Kruis en de stad Virton zorgden voor het nodige comfort en de warme maaltijden. Aan het begin van de nacht werd het rampenplan afgeblazen.

Er werd in de provincie Luxemburg ook een minitornado gesignaleerd in Bande, bij Nassonge. Door de wervelwind waaide een tuinhuis weg, om tegen een auto te belanden. Het dak van een schuur werd losgerukt. Bomen kwamen op auto's terecht. De brandweer moest vijf maal tussenkomen. Er vielen geen gewonden.

Scouts hebben situatie goed ingeschat

In de provincie Namen kwam een Vlaams Chirokamp in de problemen. Door het onweer kwamen meerdere tenten in Rienne (Gedinne) onder water te staan. Elf jongeren tussen 14 en 16 jaar werden ondergebracht in een lokaal van de gemeente, waar ze dekens, droge kleren en warme dranken kregen. In totaal waren er een honderdtal Antwerpse Chiroleden aanwezig in het kamp.

Scouts en Gidsen Vlaanderen bevestigt dat nog enkele Vlaamse scoutsgroepen te kampen kregen met het noodweer. 'Er zijn verschillende groepen die problemen hebben gehad, maar het was niet dramatisch', zegt woordvoerder Jan Van Reusel. De leiding heeft ginds de situatie goed ingeschat door bijijvoorbeeld de tenten voor de naderende stom plat te leggen of elders te schuilen. Er was hooguit wat materiële schade, zoals een gescheurde tent.

Drie Vlaamse groepen namen zelf contact op met Scouts en Gidsen Vlaanderen, bijvoorbeeld met vragen over verzekeringskwesties. Maar vermoedelijk kregen wel meer groepen in de streek af te rekenen met het noodweer. Het scoutsbestuur benadrukt ook dat indien een groep beslist het kamp stop te zetten, ze hiervoor eerst contact moet opnemen met alle ouders, zodat er voor iedereen opvang is.