België is een interessant marktgebied voor criminele organisaties. Een op de vijf bendes verdient meer dan 2,5 miljoen euro. Ook onze bedrijfswereld is hun speelterrein. Dat schrijft De Tijd.

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) stelt binnenkort in het parlement een lijvig rapport voor over de georganiseerde criminaliteit in België. Daarin staat een volledige doorlichting van het kruim van de onderwereld. De vaststellingen zijn gebaseerd op de onderzoeken die de politie voerde in 2007 (255 onderzoeken), 2008 (239) en 2009 (209). Daar valt één ding bij op: het radarwerk van de georganiseerd misdaad is goed geolied.

De kapitalen waarmee criminele bendes in ons land schuiven, zijn duizelingwekkend. In 103 gerechtelijke dossiers is het vermogen van de criminele organisaties becijferd. Bijna een op de vijf bendes maakte meer dan 2,5 miljoen euro winst. Ruim een op de twintig boekte zelfs meer dan 10 miljoen euro winst. Het merendeel (65 pct) verdient tussen 25.000 euro en 2,5 miljoen euro.
Criminele organisaties zijn in België op veel terreinen actief. Het smokkelen en verhandelen van drugs komt het vaakst voor als hoofdactiviteit. Maar ook oplichting, btw-fraude, georganiseerde diefstal, handel in gestolen wagens, mensenhandel, internetcriminaliteit en illegale wapenhandel komen voor. Vaak combineren ze activiteiten. Liefst 68 procent van de criminele organisaties gebruikt bvba's, nv's of buitenlandse bedrijfsstructuren om de criminele activiteiten te vergemakkelijken, te verbergen of om kapitaal wit te wassen.

Astrid Kaisin, woordvoerster van de federale politie, zegt dat alle politiediensten de komende vier jaar gesensibiliseerd worden om criminele organisaties te treffen waar het pijn doet: in hun portemonnee.