De brandweer van Tongeren is zaterdagochtend om iets na middernacht massaal uitgerukt om de wateroverlast door het noodweer te bestrijden. Het ongemak was plaatselijk, maar hevig.

De telefoon bij de brandweer van Tongeren stond iets na middernacht roodgloeiend. Een hevig onweer zette een aantal straten blank en zorgde voor enkele ondergelopen kelders. Vooral de deelgemeenten Mal, Nerem en Rutten hadden erg te lijden onder de wateroverlast. Het volledige korps van Tongeren werd opgetrommeld om de eerste hulp te bieden. Er is voorlopig alleen materiële schade.

Het onweer was erg plaatselijk. Zowel de korpsen van aangrenzende regio's Bilzen-Hoeselt als Sint-Truiden-Borgloon hadden iets na middernacht nog geen enkel telefoontje van wateroverlast ontvangen.

Overgebleven modderresten wegspoelen

Tot 5 uur zaterdagochtend is de brandweer van Tongeren in de weer geweest om de straten in enkele deelgemeenten watervrij te maken. Op dat moment was het ergste leed geleden en kon het overtollige water naar de riolering worden afgeleid.

Om 6 uur is dan één ploeg van de brandweer opnieuw uitgerukt om de overgebleven modderresten weg te spoelen. Daarbij wordt eigen materieel, maar ook een graafmachine van de Stad Tongeren ingezet. Er zijn nog zo'n 15 locaties waar ruimingswerken dienen te gebeuren, vooral rond Vreren, maar ook in Genoelselderen, een deelgemeente van Riemst. De brandweer vermoedt nog de hele zaterdag nodig te hebben om het wegennet schoon te krijgen.