Queen opent officieel de Olympische Spelen
Tia Hellebaut draagt de vlag voor België Foto: BELGA
Na een indrukwekkende openingsshow waarin alle facetten van de Britse geschiedenis ruim aan bod kwamen, was het eindelijk de beurt aan de atleten om het olympisch stadion te betreden. Hoogspringster Tia Hellebaut droeg de Belgische vlag en had daar even moeite mee. De Queen opende de Spelen officieel. .

Regisseur Danny Boyle, die enkele jaren geleden internationale roem verwierf met Slumdog Millionaire, toverde het imposante stadion in Stratford om tot een landbouwlandschap met daarin boeren en tal van dieren, een show die hij 'Isles of Wonder' doopte en die de kijker meenam op een reis doorheen de geschiedenis van het gastland.

Tourwinnaar Bradley Wiggins werd als eerste verwelkomd en mocht als erkenning voor zijn gele trui in de Tour de klok luiden om de show te beginnen.

De Britten toonden daarna hoe de industriële revolutie in hun land begon, hoe de stoomachine voor vooruitgang zorgde. Vakbondsmensen stapten op in de hoop de levenomstandigheden voor iederen beter te maken in Groot-Briitannië.

James Bond

De Olympische ringen gingen omhoog en we zagen de Queen in een filmpje aan de zijde van James Bond. De Queen mocht opnieuw de Spelen openen nadat ze dat al deed als koningin van Canada bij de Spelen van Montreal in 1976.

Het leek alsof James Bond en de Queen met een helikopter tot boven het Olympisch stadion kwamen gevlogen en Bond samen met de Queen met een parachute in het stadion sprongen. Die sprong was gewoon een 'practical joke', uitgevoerd door acteurs. De Queen deed gewoon haar intrede aan de zijde van IOC-voorzitter Jacques Rogge in het olympisch stadion.

Mister Bean

De muziek van Vangelis weerklonk daarna in het stadion, en verrassing, Rowan Atkinson alias  'Mister Bean' vertolkte een hoofdrol op zijn geheel eigen, stuntelige wijze. Hij speelde piano bij 'Chariots of Fire'. In een remake van de film leek het alsof Atkinson zelf een deelnemer was aan de Spelen en trainde met de Britse atleten op een Schots strand, die hij moeiteloos de baas kon. Of was het even een droom?

Tal van bekende Britse popsongs passeerden daarna de revue: van The Rollings Stones over The Who, The Beatles, Mud tot zelfs de The Sex Pistols. De bekende popsongs deden de jongeren in het stadion dansen.

Vlaggen

Na de show was het tijd aan de atleten om in het stadion te stappen waar we de komende twee weken op prachtprestaies van hen rekenen. Griekenland, dat de bakermat is van de Olympische Spelen, mocht als eerste het stadion binnenstappen. In totaal zouden 205 delegaties het stadion binnenstappen met op kop telkens de nationale vlag. Heel wat atleten waren zo onder de indruk dat ze zelf foto's namen van het spektakel.

Belgische delegatie

De Belgische delegatie stapte als 20ste het stadion binnen met Tia Hellebaut op kop met de Belgische vlag. Die vlag leek trouwens even moeilijk te doen toen Hellebaut in beeld kwam. Heel wat landen kozen trouwens voor een vrouw om de vlag te dragen. 

IOC-voorzitter Rogge kwam op dat moment in beeld om naar zijn landgenoten te kijken. In totaal nemen er 115 Belgen deel aan de Spelen, de grootste delegatie sinds de Zomerspelen van 1952 in de Finse hoofdstad Helsinki. Toen zakten er 136 landgenoten naar het noorden van Europa af.

Kroonprins Willem-Alexander en prinses Maxima van Nederland gingen uit hun dak toen ze de Nederlandse delegatie zagen passeren met windsurfer Dorian Van Rijsselberghe op kop.

Veel aandacht voor de delegatie van Jamaica. Usain Bolt kan de absolute ster van deze Spelen worden. Hij droeg de vlag en gaf al meteen een showtje. 'Wat een eer en plezier om de vlag te dragen. Laat de Spelen beginnen', twitterde Bolt zelf kort nadat hij door het stadion stapte.

Groot applaus was er toen de Britse delegatie het stadion binnenstapte en zeven miljard papiersnippers neerdwarrelden, symbool voor alle bewoners van deze planeet. De Queen zelf leek het allemaal niet echt te boeien, maar de Londense burgemeestrer Johnson en Camilla Parker Bowles hadden het prima naar hun zin.

Officiële opening

Daarmee hadden we alle deelnemende landen gehad en was het de beurt aan The Arctic Monkeys. Na de muziek, de officiële speeches met eerst Sebastien Coe die applaus oogstte met: 'Dank aan mijn landgenoten, dank om dit alles mogelijk te maken.' en eraan toevoegde : 'We zullen tonen waarom Londen de beste stad ter wereld is. De enige stad die drie keer de Spelen mocht ontvangen.'

Daarna was het de beurt aan onze landgenoor IOC-voorzitter Jacques Rogge die begon met het organiserend comité en Sebastien Coe te bedanken voor het harde werk en Groot-Brittannië loofde als geboorteplaats van topsport. 'Ik dank ook de autoriteiten die ervoor zorgen dat ook na de Spelen iedereen van deze faciliteiten zal kunnen gebruiken', zei Rogge. Bovendien was hij verheugd dat meer vrouwen dan mannen aan de Spelen deelnamen.

De Queen mocht daarna de Spelen officieel openen waarna een vuurwerk losbarstte boven het olympisch stadion en de olympische vlag door acht markante persoonlijkheden het stadion werd binnengedragen onder wie atletieklegende Haile Gebreselasie en VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon.

Gigantisch vuurwerk

Een atleet, een jurylid en een coach legden de olympische eed af. En toen kwam de olympische  vlam eindelijk in het stadion aan. Die eer was weggelegd voor Sir Steve Redgrave, die met vijfmaal olympisch goud in het roeien de meest succesvolle Britse atleet ooit is. In het stadion namen zeven jonge atleten uit verschillende sporttakken de vlam over van Steve Redgrave.

Daarna staken 7 toortsen tegelijk via een ingenieus systeem 250 vlammen aan, één voor elk deelnemend land en die 250 vlammetjes vormden samen één groot olympisch vuur.

Als apotheose was er nog een optreden van Paul McCartney die 'Hey Jude' bracht.