Wat staat op het spel in Blankenberge?
In Blankenberge woont er dubbel zo veel volk tijdens de zomermaanden dan anders. Foto: nmi
Blankenberge is een blauwe gemeente en dat wil burgemeester De Klerck zo houden. Al heeft hij nog niet de populariteit bereikt van zijn voorganger. De SP.A, de tweede grootste partij van de stad, is het oppositie voeren na 18 jaar meer dan moe en aast op de sjerp.

Wie bestuurt de stad?

Patrick De Klerck (Open VLD) is sinds november 2011 burgemeester van Blankenberge. Na de verkiezingen van 2006 werd De Klerck schepen onder burgemeester Ludo Monset, die aan zijn derde legislatuur begon. Er was echter afgesproken dat hij tijdens zijn ambtstermijn de burgemeesterssjerp zou doorgeven aan De Klerck.

De Blankenbergse VLD sleepte in 2006 tien zetels in de wacht, waarop ze een coalitie vormde met het kartel CD&V/N-VA dat goed was voor vier zitjes. Oppositiepartijen SP.A, Vlaams Belang en de lokale partij Dwars behaalden respectievelijk zeven, drie en een zetel.

Wie zijn de belangrijkste kandidaten?

-Huidig burgemeester Patrick De Klerck is natuurlijk lijsttrekker bij Open VLD. Vooraan staan ook de schepenen Katrien Debedts-Van Ryssel, Ivan De Clerck, Bjorn Prasse en Philip Konings. Oud-burgemeester Ludo Monset is lijstduwer.
Misdaadauteur Pieter Aspe wordt vervangen door Kevin Gadeyne, die in 2006 deelnam aan het realityprogramma Big Brother.

- Brigitte Monbaliu werd aangeduid als lijsttrekker voor CD&V Blankenberge. Schepenen Pierre Bisschop en Ignace Lauwagie duwen de lijst.

-De top drie van SP.A Blankenberge bestaat uit Johan Van Eeghem, Annie De Pauw en Jochem Vincke. Ingenieur Jurgen Content is lijstduwer. De partij heeft enkele sterke, geëngageerde jongeren op de lijst staan onder wie Niels Callier.

-De N-VA-lijst wordt in Blankenberge getrokken door Daphné Dumery, gevolgd door osteopaat Tom De Vos en Nick Verwimp. Geert Demol duwt de lijst

-Dwars, de partij van de lokale BV Piet Wittevrongel, trekt in oktober samen met het Groen van Nancy Lezaire naar de kiezer.

-De kieslijst van Vlaams Belang wordt aangevoerd door Kamerlid Tanguy Veys.

Wat zijn de thema's?

Veiligheid zal ongetwijfeld een belangrijke rol spelen tijdens de verkiezingen in oktober. SP.A en Vlaams Belang pleiten voor meer verkeersveiligheid, maar verschillende partijen vragen ook om meer politiecontroles tijdens de drukke zomermaanden wanneer de Blankenbergse bevolking zowat verdubbelt.

Zoals in de meeste kustgemeenten is ook het woonbeleid een cruciaal thema. Voor gewone gezinnen zijn de huizen erg prijzig. Daarom zetten de meeste partijen in op betaalbaar wonen en sociale woningen.

Voorts dringt zich een vernieuwing op van de binnenstad, waar heel wat handelszaken leeg staan. OpenVLD en CD&V willen ook de handel buiten het centrum nieuwe impulsen geven.