De Europese beurzen hebben op einde van de week al hun moed samengeraapt na een sterk staaltje euro-retoriek van Europese toppolitici en de Europese Centrale Bank.

Op de Europese beurzen werd er donderdag en vooral vrijdag een al klein feestje gebouwd. Daarmee werd geanticipeerd op de uitspraken van Europese toplui die deze week hun geloof in de euro hebben beleden. Het begon met ECB-voorzitter Mario Draghi. Vrijdag deden de Duitse kanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande in een gezamenlijke mededeling na afloop van een telefonische overlegronde er nog een serieuze schep bovenop: ze zullen al hun macht gebruiken om de euro te beschermen.

Al deze euro-retoriek stuwde de beurzen overal in Europa de voorbije twee dagen enkele procenten hoger. Op uitzondering van IJsland gingen alles West-Europese beurzen vooruit.

Bedrijven die donderdag of vrijdag dan ook nog met hoopgevende halfjaarcijfers op de proppen kwamen, konden rekenen op nog een bijkomende bonus. Kijk maar wat er gisteren in België met de aandelenkoersen van Nyrstar en Solvay gebeurde. Respectievelijk plus 16,3 en plus 9,3 procent.

Opmerkelijk was ook dat de beurzen in Zuid-Europa gisteren voorop liepen. De Spaanse beursindex steeg met bijna 4procent, de Italiaanse met bijna 3procent.

Of het feestje volgende week een vervolg krijgt, dat hangt volledig af van de Europese toplui. Na de euro-geloofsbelijdenis wordt er nu van uitgegaan dat het volgende week niet bij woorden blijft. Het wordt uitkijken welke maatregelen de ECB volgende week zal nemen. De beurzen verwachten actie.

Analisten waarschuwden er vrijdag al voor dat de beurzen zeer zware verliezen zullen moeten slikken als daden ter ondersteuning van de euro uitblijven. De twijfel over de haalbaarheid van drastische maatregelen blijft leven.

Dat heeft alles te maken met de kritische bedenkingen vanuit Duitsland nadat ECB-voorzitter Draghi verzekerde dat hij vastbesloten is om de euro te verdedigen.