Biografie van Michel Daerden
Foto: Photo News
Vandaag is de Luikse politicus Michel Daerden overleden. Hij was 62.

Daerden werd op 16 november 1949 geboren in Baudour, nabij Bergen. Hij heeft een licentiaatsdiploma in de commerciële en financiële wetenschappen op zak. Als gemeenteraadslid van Ans, waar hij later ook burgemeester zou worden, raakte hij sinds 1988 als federaal parlementslid verkozen.

Als voorzitter van de Luikse federatie van de PS slaagde hij er in de verschillende strekkingen te verzoenen in de nasleep van de moord op boegbeeld André Cools.

Hij startte in 1999 als minister voor Werkgelegenheid, Opleiding en Huisvesting in de Waalse regering en de regering van de Franse gemeenschap. De twee eerste bevoegdheden schoof hij bij de regeringsherschikking in 2000 door naar zijn gewezen kabinetsmedewerkster Marie Arena. Zelf werd hij viceminister-president bevoegd voor Begroting, Openbare Werken, Uitrusting en Huisvesting. In mei 2003 kwam daar Begroting van de Franse gemeenschap bij.

Na de verkiezingen van 2004 kreeg Daerden opnieuw de post van minister van Begroting van zowel de Waalse en Franse gemeenschapsregering. Binnen de Waalse regering kreeg hij er bovendien de bevoegdheden bij van Financiën en Patrimonium. In 2007 kreeg hij er in de Franse gemeenschap nog de portefeuille Sport bij, na het vertrek van Claude Eerdekens.

Daerden kreeg door zijn imago en onder meer de praktijken van het revisorenkantoor dat hij boven de doopvont hield, vaak bakken kritiek over zich heen. Maar "Papa", zoals zijn medestanders hem noemden, groeide dankzij zijn typische mimiek en uitspraak uit tot een icoon op de sociale media. Bovendien is hij een regelrecht stemmenkanon.

Zo wist hij bij de federale verkiezingen in 2007 bijna als enige binnen de PS het hoofd boven water te houden. Twee jaar later haalde Daerden bij de regionale verkiezingen maar liefst 63.580 voorkeursstemmen. Een nieuwe plaats binnen de Waalse regering bleek echter niet meer voor Daerden weggelegd. Onder meer bij Ecolo zag men hem liever niet opnieuw een ministerpost bekleden.

Daerden verhuisde daarop naar de federale regering, waar hij in de ploeg-Van Rompuy en nadien onder Yves Leterme de portefeuilles Pensioenen en Grootstedenbeleid overnam van zijn partijgenote Marie Arena.

In die hoedanigheid werd hij bekend in heel Vlaanderen en zelfs in het buitenland door een gênant optreden in de Senaat waarbij hij meer dronken dan nuchter leek - iets wat zijn entourage overigens steeds ontkend heeft.

Hoewel zijn imago niet altijd in zijn voordeel speelde, moesten verschillende collega’s zijn intellectuele capaciteiten en kwaliteiten als cijferaar erkennen. Daerden werd ook nooit in verdenking gesteld of veroordeeld, ondanks een onderzoek naar de praktijken van het revisorenkantoor.

Toen hij eind vorig jaar naast een ministerportefeuille greep in de regering-Di Rupo, leek de politieke loopbaan van Daerden stilaan uit te doven. In 2011 werd hij in zijn thuisbasis Ans immers opzijgeschoven door de groep rond PS’er Stéphane Moreau. Eind dit jaar zou hij echter deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Saint-Nicolas. Deze week raakte bovendien bekend dat hij werd aangesteld als topman van "W Fin", een nieuwe naamloze venootschap gecreëerd door de Luikse intercommunale Tecteo.

Enkele maanden geleden werd Daerden nog een week lang in het ziekenhuis opgenomen met ademhalingsproblemen.
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in