Nieuwe baan voor Frank De Winne
Foto: EPA
De Belgische astronaut Frank De Winne staat binnenkort aan het hoofd van EAC, het European Astronaut Centre in Keulen, Duitsland. Dat maakte De Winne woensdag bekend tijdens De Ochtend op Radio 1.

Het EAC, dat bestaat sinds 1990, leidt alle Europese astronauten op, maar ook astronauten van buiten Europa die naar het ISS vliegen. Ze worden er geselecteerd, getraind en medisch begeleid. Ook De Winne kreeg in het EAC zijn opleiding.

De Winne krijgt als hoofd van het EAC de leiding over een honderdtal personeelsleden. 'We hebben zes nieuwe, jonge astronauten. We moeten ze zo snel mogelijk een vlucht geven naar het ISS. We gaan ook verder aan ruimte-exploratie doen, naar de Maan en zelfs misschien naar Mars, en moeten daarvoor voorbereidingen treffen', aldus De Winne op Radio 1.

Nieuwe generatie

De Winne kijkt uit naar zijn nieuwe functie. 'Het is een verantwoordelijkheid en een volgende stap in mijn carrière. De bemande ruimtevaart heeft een grote sociale rol in de wereld en kan naties dichter bij elkaar brengen. Kijk maar naar de Verenigde Staten en Rusland. Dat ik daar een rol kan in spelen is heel aantrekkelijk.'

De Winne zei ook dat het niet meer de bedoeling is dat hij zelf nog een ruimtevlucht zal maken. 'De voorkeur moet naar nu naar de jonge astronauten gaan. Dat is trouwens ook de politiek van ESA. Als we kijken naar het programma van het ISS dan zal de laatste van die jonge astronauten tussen 2019 en 2020 vliegen. Tegen dan ben ik bijna zestig. We moeten jonge mensen de kans geven om ervaring op te doen en die op hun beurt door te geven aan anderen.'