De strijd in de Syrische 'tweede' stad Aleppo is zijn vierde dag ingegaan. Zowel de Syrische autoriteiten als de opstandelingen maakten dinsdag melding van felle gevechten. Bij de onderdrukking van een muiterij in de gevangenis van Aleppo vielen maandagnacht acht doden.

De gevechten braken in het weekend uit. Opstandelingen kondigden toen een operatie aan die tot doel heeft 'de commerciële hoofdstad van het land te bevrijden'. Volgens activisten van de oppositie wordt er vooral gevochten in wijken aan de rand van de stad. De strijd zou nog niet zijn doorgedrongen tot het centrum van Aleppo. 

Gevangenis

In de centrale gevangenis van Aleppo openden ordediensten maandagnacht het vuur op een 'vreedzame sit-in te onderdrukken die de gevangenen georganiseerd hadden wegens de slechte behandeling waar ze het slachtoffer van zijn', aldus de Syrische Nationale Raad, de grootste oppositiebeweging tegen het bewind van Bashar al-Assad. 'Er werd ook traangas ingezet.'

'Een zware brand brak uit binnen in de gevangenis, die vanuit helikopters met machinegeweren bestookt werd om elke hulpverlening aan de gevangenen te verhinderen', preciseerde de Raad.

In de gevangenis van Homs werd drie dagen geleden een opstand onderdrukt. Het Syrische Observatorium van de Mensenrechten sprak toen van twee doden. Een militante zei dat er totaal gebrek aan voedsel en water was in deze gevangenis.

Dag 4

Ondanks het geweld gingen in sommige delen van de stad mensen dinsdagochtend voor de vierde dag op rij de straat op om te protesteren tegen het regime van president Bashar Assad, aldus het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Kolonel Abdul-Jabbar Mohammed Aqidi, de commandant van de opstandelingen, zei zondag dat de rebellen zullen opereren met respect voor de religieuze en etnische minderheden en ook de alawitische minderheid - een tak van de sjiitische islam waartoe president Bashar Assad en de heersende elite behoren - zullen beschermen. 'Onze oorlog is niet met jullie, maar met de familie Assad.'

In zowel Damascus als Aleppo woont een elite die geprofiteerd heeft van de banden met het regime.