De Amerikaanse president Barack Obama waarschuwt dat Syrië een 'tragische vergissing' zou begaan en ter verantwoording zal worden geroepen als het chemische wapens gebruikt.

'Moesten ze de tragische vergissing maken van deze wapens te gebruiken, zullen ze ter verantwoording worden geroepen bij de internationale gemeenschap en de VS', zei Obama.

Obama reageerde daarmee op de verklaring van de Syrische regering, die zei dat ze haar chemische wapens enkel bij 'een buitenlandse agressie' zou inzetten. Daarmee gaf ze impliciet toe dat ze over chemische wapens beschikt.

De woordvoerder van het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken probeerde achteraf nog twijfel te zaaien over de wapens. 'Als ze bestaan', tweette hij na zijn verklaring.

De Syrische rebellen zeggen intussen in een communiqué dat president Bashar al-Assad chemische wapens naar luchthavens aan de grens verplaatst. Ze zeggen dat ze perfect weten waar de wapens zich bevinden.

'Volgens onze inlichtingen verplaatst het bewind sinds maanden massavernietigingswapens (...) met als doel druk uit te oefenen op de regio en de internationale gemeenschap', klinkt het.