Liefst 97 procent van de dossiers over misbruik van voorkennis, manipulatie van aandelenkoersen en andere 'beursdelicten' wordt zonder gevolg geklasseerd. Dat blijkt uit cijfers van het college van procureurs-generaal die minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) meedeelde aan N-VA-Kamerfractieleider Jan Jambon. Dat meldt De Tijd dinsdag.

Het Brussels parket, het aanspreekpunt bij uitstek voor dit soort misdrijven, kreeg de jongste vijf jaar 133 dossiers over beursdelicten. Daarvan zijn er 129 geseponeerd. Het gros van de dossiers komt nochtans van de beurswaakhond FSMA.

Minister van Justitie Turtelboom geeft toe dat er nooit specifieke richtlijnen zijn gekomen om te bepalen welke beursmisdrijven het gerecht moet vervolgen, en welke dossiers alleen administratieve sancties moeten krijgen via de beurswaakhond.

'Misschien moeten we onze strategie toch veranderen. Nu werken de FSMA en het gerecht te veel naast elkaar. De FSMA is duidelijk het best geplaatst om misbruiken te detecteren. Maar er worden te weinig afspraken gemaakt', zeggen Jean-Pierre Devuyst en Veronique De Mets, gespecialiseerde speurders van de federale politie. Volgens hen moet duidelijk afgesproken worden wie wat zal doen. 'Nu hebben we als politie geen zicht op de dossiers die de FSMA heeft.'

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig