Het tafelvoetbalspel Subbuteo wordt met Kerstmis een hit onder de kerstboom als het van de Londense speelgoedwinkel Hamleys afhangt. Subbuteo staat immers in de top 10 van het beste speelgoed van de legendarische speelgoedwinkel. En dat is op zijn zachts gezegd opmerkelijk te noemen.

In een tijdperk waarin de voetbalgames voor computer en spelconsoles steeds realistischer worden, lijkt op het eerste gezicht geen plaats voor een spel als Subbuteo, dat in niets lijkt op de virtuele games waar de jeugd aan verslingerd is.

Toch is het spel aan een tweede leven begonnen nadat spelletjesfabrikant Hasbro de rechten op het product kocht en enkele jaren geleden het spel opnieuw ging fabriceren.

Het spel wordt gespeeld door 2 personen die elk een eigen elftal van voetbalfiguurtjes hebben. Bij elke aanvalbeurt heb je een aanvallende en een verdedigende partij. Enkel de speler die aanvalt mag de bal aanraken met een speler. De verdedigende partij mag enkel spelers wegtikken om het de aanvaller moeilijk te maken.

Wanneer de aanvallende partij de bal mist of de bal tegen een speler van de verdedigende ploeg speelt, worden de rollen omgedraaid.

 

Rondom het spel ontstond ook een hele industrie van accessoires. Zo werden er beschilderbare spelertjes verkocht (waarmee je je favoriete club kon nabootsen) en bestonden er tientallen uitbreidingssets met stadions, tribunes,...

Van het spel bestaan overigens ook rugby-, hockey- of cricketvarianten.