VIDEO. Zo herinneren we ons Marilyn Monroe
Foto: rr
Maar al te vaak wordt Marylin Monroe herinnerd als dom blondje, sekssymbool of labiel wrak, maar zij die haar ooit al aan het werk zagen op het grote scherm, weten dat ze in de eerste plaats een groots actrice was. Deze vijf fragmenten kunnen het bewijzen.

Dom blondje

Van een klein rolletje in de film noir 'Asphalt Jungle', tot een iets grotere rol in 'All about Eve' en haar doorbraak in 'How to marry a millionaire'. Dom blondje werd pas een begrip dankzij Marilyn Monroe, al zou ze het haar later beklaagd hebben dat ze tot vervelens toe werd gecast in rollen als minnares en seksbom.

Diamonds

De scène waarin Monroe Diamons are a girls best friend zingt, werd talloze keren nagespeeld in films, series en videoclips, maar noch Beyoncé, noch Madonna, noch Nicole Kidman in Moulin Rouge! konden de versie van Marilyn Monroe in 'Gentlemen prefer blondes' overtreffen.

De opwaaiende jurk

Een getrouwde man blijft alleen achter in een broeierig warm New York en wanneer het personage van Monroe plots opduikt als nieuwe bovenbuur, gaat hij opeens twijfelen aan zijn huwelijk (geholpen door de theorie dat veel mannen vreemd gaan in het zevende jaar van hun huwelijk). In een opeenvolging van dromen volgt in 'The Seven Year Itch' ook een van de meest legendarische scènes uit de filmgeschiedenis, met meteen ook een van de meest bekende outfits, vorig jaar nog geveild voor 3,9 miljoen euro.

Poo Poo Bee Doo

De opnames voor 'Some like it hot' liepen niet over een leien dakje (Monroe kwam vaak uren te laat op de set, vergat haar tekst of lag uitgeteld in haar trailer), maar aan het resultaat is daarvan weinig te merken. De film over twee jazzmuzikanten die moeten onderuiken in een vrouwenorkest, werd door het Amerikaanse filminstituut verkozen als beste komedie aller tijden en Marilyns sensuele vertolking van I wanna be loved by you laat andere versies van dit liedje in het niets verbleken.

Happy Birthday Mr. President

Geen filmscène, maar daarom niet minder in het geheugen gegrift: Marilyn Monroe die met zwoele stem president John F. Kennedy Happy Birthday toezingt, voor zijn 45ste verjaardag. Wie daarvoor nog niet dacht dat er spanning hing tussen de twee, was meteen op de hoogte. Het was meteen ook een van de laatste publieke optredens van Monroe, die drie maanden later zou overlijden door een overdosis slaappillen.

 

Benieuwd naar hoe Marilyn Monroe het er vanaf bracht op het witte doek? Cinematek in Brussel toont nog de hele maand augustus een aantal van haar meest bekende films. Het programma vindt u terug op de website.