Peter De Roover: 'De N-VA zit met een probleem'
Peter De Roover Foto: Wim Kempenaers
De N-VA heeft de overstap van Jurgen Ceder blijkbaar niet goed ingeschat. En dus zit de N-VA met een probleem. Dat vindt Peter De Roover, politiek secretaris van de Vlaamse Volksbeweging.

Of Jurgen Ceder nu een opportunist is of een infiltrant, of hij een bekeerling is of een aanwinst voor de democratie - dat kunnen we nu nog niet weten, schrijft De Roover in een opiniestuk voor Knack.

Maar wat wel interessant is, is de vraag waarom de N-VA niet goed heeft ingeschat dat zijn komst voor zo'n heisa zou zorgen.

De N-VA kon namelijk weten dat de toetreding van Ceder niet onopgemerkt zou voorbijgaan. 'De politieke strijd in Vlaanderen wordt beenhard gevoerd, want het marktleiderschap staat op het spel. (...) Zowel de ene als de andere speelt het spel dan ook fors en offensief,' schrijft De Roover.

De Roover vraagt zich af wat de N-VA gemotiveerd heeft om zichzelf in het defensief te duwen voor een kandidaat die pas de zesde plaats krijgt op de lijst in één gemeente, Dilbeek.

Was de partij naïef en echt verbaasd dat er zo'n heisa zou ontstaan? Of was de partij hoogmoedig geworden? De Roover: 'Menen de partijkopstukken dat ze onkwetsbaar geworden zijn omdat ze mogelijk verblind worden door de blijken van bewondering en aanbidding tijdens de campagne?'

Naast naïviteit en overmoed, ziet de Roover nog een derde verklaring: de N-VA meende oprecht dat Ceder recht heeft op rehabilitatie. Idealisme dus. In dat geval etaleert de N-VA, zo zegt De Roover in Knack, een gebrek aan een gezonde dosis machiavellisme en een gebrek aan kennis van hoe het politieke spel moet worden gespeeld.

Wat de reden ook is, de N-VA zit met een probleem, aldus De Roover. Ofwel is de partij te naïef, ofwel te overmoedig, ofwel kent ze het politieke spel niet genoeg.

Hij eindigt met een opvallende vergelijking. 'Een voetbaltrainer die zo gewend is geraakt aan owngoals van de tegenstander, gaat zijn eigen defensie verwaarlozen. Dat waarborgt het spektakel voor de tribunes, maar zo zet de trainer wel de titel op het spel.'

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in