Koning Albert ondertekende donderdagmorgen de eerste wetteksten over de zesde staatshervorming. Hij deed dat in het bijzijn van alle betrokken politici. 'Dit iseen feestje waar gevierd wordt dat de Vlamingen alles moeten betalen,' vindt de N-VA.

De officiële publicatie in het Staatsblad van de wetten die de kieskring en het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde splitsen, is voor heel binnenkort. En dat mag geweten zijn.

Vanmorgen was koning Albert aan zet voor de plechtige ondertekening van de teksten van het eerste luik van de staatshervorming, zoals die vorige week door een tweederdemeerderheid in Kamer en Senaat werden goedgekeurd.

De ondertekening gebeurde in het bijzijn van pers en politici. Voor de plechtigheid waren onder meer de acht partijvoorzitters uitgenodigd die de zesde staatshervorming hebben uitgewerkt – dus van de zes regeringspartijen plus Ecolo en Groen. Ook de voorzitters van Kamer en Senaat waren uitgenodigd, net als de parlementsleden van de twee betrokken parlementaire commissies, verschillende ministers, de twee staatssecretarissen voor Institutionele Hervormingen en een paar medewerkers.

Het is niet de eerste keer dat het Belgische staatshoofd de pers uitnodigt voor een dergelijke plechtige ondertekening: in 1994 gebeurde hetzelfde met de ondertekening van de nieuwe grondwet, in de aanwezigheid van toenmalig premier Jean-Luc Dehaene.’

'Het gaat beter met België'

In een korte toespraak merkte eerste minister Elio Di Rupo op dat dag op dag een jaar geleden pessimisme en een vorm van angst overheersten. Dankzij de wil van de acht partijen en de daden van de regering is ons land uit de impasse geraakt en heerst weer optimisme. "Het gaat beter met België", zei hij.

"Al jaren beweren sommigen dat het federale niveau niet meer in staat is het land en de burgers vooruit te helpen. We zien vandaag dat dit niet klopt", ging Di Rupo voort. "Zonder de zesde staatshervorming die we momenteel uitvoeren, was de blokkering compleet geweest, met alle financiële en economische gevolgen voor de burgers van dien." De teksten creëren volgens hem nieuwe perspectieven om de dagelijkse problemen van de burgers aan te pakken. "We bewijzen dat wij Belgen in staat zijn overeen te komen en samen vooruit te gaan", besloot de premier.

'Vijf minuten'

Staatssecretaris Servais Verherstraeten herinnerde eraan dat de problematiek Brussel-Halle-Vilvoorde, de blikvanger in het eerste luik van de staatshervorming, al meer dan 50 jaar meegaat. Hij verwees naar de Grimbergse burgemeester Corneel Verbaanderd, die de kwestie in november 1961 in het parlement deed belanden. "Wat vliegt de tijd toch snel. In de herinnering van sommigen lijkt het nauwelijks vijf minuten geleden."

"Eén zwaluw maakt de lente niet", ging Verherstraeten voort. "Maar deze zeventien wetten en de 36 nieuwe voorstellen in de Senaat beginnen toch wel op een heuse zwerm te lijken en dan is de communautaire lente nooit veraf. Zij zijn onmiskenbaar de voorbode van een communautaire hoogzomer, met sterkere gemeenschappen en gewesten in een hervormd land."

Niemand gewonnen, niemand verloren

Zijn collega Melchior Wathelet merkte op dat iedereen bij de totstandkoming van het communautair akkoord water bij de wijn heeft moeten doen. "Niemand heeft gewonnen, geen enkel kamp heeft verloren. Het land en de burgers zijn de echte winnaars", aldus Wathelet.

Kritiek N-VA

De N-VA had ook een uitnodiging gekregen voor de plechtige ondertekening, maar is niet komen opdagen. Aan het persbureau belga legde kamerlid Ben Weyts uit waarom. 'Dit is een feestje waar gevierd wordt dat de Vlamingen alles moeten betalen.'

Weyts hekelt dat de regering blijkbaar veel show nodig heeft, tot en met de koning toe, om de Vlamingen te overtuigen van de akkoorden. Verloren moeite, denkt hij.
'Een lading Vlaamse toegevingen en een grote zak Vlaams geld in ruil voor méér communautaire problemen in plaats van minder. Weinigen vinden zoiets een goede deal', stelt hij.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in