Zaterdag staat er opnieuw een repatriëring gepland van een jonge Afghaanse vluchteling die naar eigen zeggen gevaar zou lopen indien hij terug naar Kaboel wordt gestuurd. De 24-jarige Hafiz wordt net als zijn land- en schijnbaar lotgenoot Parwais Sangari vertegenwoordigd door het advocatenbureau van meester Kati Verstrepen. Ook nu worden er tot op het laatste moment pogingen ondernomen om de vluchteling aan een langer verblijf in België te helpen.

'Het zijn natuurlijk twee volledig verschillende dossiers', zegt Verstrepen. 'Maar ook Hafiz is iemand die zegt dat zijn leven in gevaar zou zijn in Afghanistan.' Volgens Verstrepen, die een medewerkster van haar op de zaak heeft gezet, zijn ook in dit dossier recentelijk nog nieuwe elementen opgedoken. Het gaat onder meer om foto's van een lichaam, waarbij Hafiz beweert dat het een vermoord familielid is.

De procedureslag om de uitwijzing van Hafiz op zaterdag nog te voorkomen, zou vrijdag nog kunnen worden beslecht. Bij het vertrek van de vlucht op Zaventem zaterdagochtend staat bovendien opnieuw een protestactie gepland. Een actiegroep wil net als bij Parwais maandag proberen om zowel de medepassagiers als het personeel van de luchtvaartmaatschappij te overhalen zich tegen de uitwijzing te verzetten.

Net als Parwais zou Hafiz al vier jaar in België verblijven. Zijn asielaanvraag werd afgewezen. Een eerste poging om de jongeman het land uit te zetten, mislukte.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig