'Parwais trekt naar de VN'
Parwais Sangari Foto: Mikhail Galustov
Parwais Sangari trekt naar UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, om er zijn zaak te laten bekijken. Dat meldt zijn advocate. Ze betreurt dat er in ons land geen grondig onderzoek is gevoerd naar zijn verhaal, en meent dat UNHCR 'zijn beste optie' is. Dat de media de zaak nu uitspitten is gevaarlijk, aldus Kati Verstrepen.

Correspondenten van De Standaard en De Morgen meldden eerder op de dag dat het Afghaanse parlementslid, dat in een brief bevestigd zou hebben dat Parwais in zijn thuisland gevaar loopt, nog nooit van de 20-jarige Afghaan had gehoord.

'We weten natuurlijk niet exact welke vragen men aan die man heeft gesteld. Misschien kende hij bijvoorbeeld Parwais niet, maar wel diens vader. Bovendien: als Parwais daadwerkelijk gevaar loopt, gaat dat parlementslid natuurlijk niet publiekelijk zeggen dat hij hem kent', reageert Verstrepen daarop.

'Niet de media moeten Parwais' verhaal doorlichten'

Volgens Verstrepen is er toen de Afghaanse vluchteling, die in België bescherming vroeg tegen de moordenaars van zijn vader, hier verbleef echter geen grondig onderzoek gevoerd naar zijn verhaal. 'De dienst vreemdelingenzaken heeft geweigerd zijn aanvraag verder te onderzoeken omdat de documenten die Parwais aanbracht niet nieuw waren.'

Daardoor heeft het Commissariaat Generaal geen onderzoek gevoerd naar de oprechtheid van Parwais' verhaal, en de bewijsstuken die hij aanbracht. Verstrepen noemt dat 'jammer', 'want Parwais is teruggestuurd zonder dat dit onderzocht is'.

Dat het onderzoek naar onder meer de brief van het Afghaanse parlementslid nu door de media wordt gevoerd, 'is geen goede zaak', klinkt het streng op de Facebooksteunpagina 'People 4 Parwais'. 'Journalisten zijn niet opgeleid om dit soort werk te doen en kunnen met dit soort berichtgeving Parwais nog meer in gevaar brengen', vindt ze.

'Als hij inderdaad niet in gevaar is, zijn we daar alleen maar blij om'

De advocate van de uitgeprocedeerde asielzoeker wil dat een onafhankelijke instantie  zijn verhaal doorlicht, en trekt naar UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. 'Om dit onderzoek te voeren bestaan gespecialiseerde organisaties, die met kennis van zaken kunnen oordelen, waaronder UNHCR. Parwais' verhaal dient dan ook door hen doorgelicht te worden', meent Verstrepen.

De asielzoeker trekt dus naar de VN. 'Nu het onderzoek niet in België gebeurd is, is dat zijn beste optie', aldus zijn advocate.

Over de resultaten van een dergelijk onderzoek is Verstrepen duidelijk. 'Als daaruit blijkt dat Parwais’ leven inderdaad niet in gevaar is, dan kunnen we daar alleen maar blij mee zijn, en hopen dat Parwais zijn leven terug op de rails krijgt na zijn lange afwezigheid. Als daarentegen zou blijken dat Parwais wel gevaar loopt, dringt zijn terugkeer naar België zich op', besluit Verstrepen. 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in