Parwais ontvangen door Belgische ambassadeur in Kaboel
Foto: Mikhail Galustov
Parwais Sangari, de vluchteling die terug naar Afghanistan is gestuurd, heeft vanmorgen een gesprek gehad met de Belgische ambassadeur in Kaboel.

Parwais bracht na een dag vol verwarring vannacht de nacht door bij zijn tante. In een gesprek met onze correspondente Bette Dam zei Parwais dat hij voortaan niet meer bij zijn tante mag slapen. "Ze voorziet problemen als ik nog langer bij haar blijf, al is niet meteen duidelijk welke problemen," aldus Parwais.

Parwais weet naar eigen zeggen niet meer waar hij nu terecht kan en besliste daarop om te gaan aankloppen bij de Belgische ambassade. Daar had hij een gesprek met de Belgische ambassadeur.

Die beloofde zo snel mogelijk de nodige documenten door te spelen aan de Afghaanse autoriteiten, zodat die hem snel officiële papieren kunnen geven. Dat is momenteel zijn grootste probleem, zo valt te horen bij Buitenlandse Zaken.

Parwais beweert dat hij naast zijn oom ‘geen familie en vrienden' in de stad heeft, iets wat zeer ongewoon is bij Afghanen die vaak grote families hebben en een schare aan vrienden en kennissen. In een hotel kan hij echter niet terecht, aangezien hij niet over de nodige papieren beschikt.

'Manoeuvreerruimte is beperkt'

"Zijn grootste probleem is momenteel het gebrek aan documenten", bevestigt Buitenlandse Zaken na het gesprek. De Belgische ambassade wil dan ook helpen door de nodige papieren vanuit Brussel zo snel mogelijk bij de Afghaanse autoriteiten te krijgen.

"In de mate van onze bevoegdheden staan we open voor een pragmatische oplossing voor al zijn administratieve problemen", klinkt het nog. Maar ook de manoeuvreerruimte van de ambassade is dus beperkt.

In ons land wordt vanmiddag een symbolische actie gehouden aan het kabinet van staatssecretaris De Block onder de slogan 'wij eisen Parwais terug'. De actievoerders gaan een symbolisch vliegticket naar Kaboel overhandigen aan het kabinet.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in