Monti sluit niet uit dat Italië moet aankloppen bij noodfonds
Foto: EPA
De Italiaanse premier Monti heeft er vertrouwen in dat Italië geen 'volledig' reddingsplan nodig heeft. Maar Italië zal mogelijk wel moeten aankloppen bij het noodfonds ESM om staatspapier op te kopen, mocht de rente niet dalen. Dat zei Monti na een vergadering met de ministers van Financiën in Brussel. Het IMF roept ondertussen Italië op om nog meer te hervormen.

Met het 'volledige' reddingsplan doelt Monti op de maatregelen die genomen zijn om Griekenland, Ierland en Portugal uit het slop te trekken. Dat steunpakket zal niet nodig zijn voor Italië, maakt hij zich sterk, maar door de hoge rente heeft het land wel moeite om geld op te halen op de markten. De Italiaanse langetermijnrente schommelt al een tijdje rond de probleemgrens van 6 procent.

Het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), dat nog in de steigers staat, moet een permanent noodfonds worden dat in de redding van EU-landen voorziet. Het wordt de opvolger van het tijdelijke noodfonds EFSF. Monti hoopt dat het ESM hulp kan bieden, mocht de Italiaanse rente - ondanks zijn inspanningen om de begroting in evenwicht te krijgen - niet zakken. 

Monti liet dinsdag ook weten dat hij niet van plan is om in 2013, na het einde van zijn huidige ambtstermijn, in een nieuwe regering te stappen. Hij zal na de verkiezingen van volgend jaar wel nog in het Italiaanse parlement zetelen als senator voor het leven. 

IMF wil meer hervormingen in Italië

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft Italië in een dinsdag gepubliceerd opgeroepen om nog meer economische hervormingen door te voeren. Volgens het IMF blijft de economie van het land bijzonder kwetsbaar voor besmetting in de eurozone.

De hervormingen die premier Mario Monti op de arbeidsmarkt en in de dienstensector doorvoerde, waren zeker ambitieus, maar zullen waarschijnlijk niet volstaan, luidt het in het rapport. Zeker niet als de eurocrisis verder uitdijt.

Het IMF verwacht dat de Italiaanse economie dit jaar met 1,9 procent zal krimpen, en volgend jaar nog eens met 0,3 procent. "Dat is het gevolg van de moeilijke financiële omstandigheden, de wereldwijde groeivertraging en de noodzakelijke fiscale consolidatie."

Monti nam al voor 20 miljard euro maatregelen, zoals de verhoging van de pensioenleeftijd en het versoepelen van de arbeidsmarkt. Maar volgens het IMF is er meer nodig: prioriteit moet daarbij gegeven worden aan een verhoging van de productiviteit en een hogere arbeidsmarktparticipatie.

Het investeringsklimaat in Italië moet verbeteren en de kosten voor bedrijven moeten naar omlaag. Het IMF ziet ook nog ruimte om de ambtenarenweddes te doen zakken, de belastingen te verlagen en activiteiten te privatiseren.