Bart De Wever stelt Kris Peeters gerust
Bart De Wever Foto: belga
N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft met Vlaams minister-president Kris Peeters gebeld om hem gerust te stellen. 'Ik heb in mijn 11 juli-toespraak helemaal geen zware kritiek geformuleerd op de Vlaamse regering. Dat is gewoon flauwekul', stelt een gebelgde De Wever.

In zijn 11 juli-toespraak in De Warande maandag waarschuwde Bart De Wever voor een zelfgenoegzaam Vlaanderen. Hij verwees naar het bekende adagium 'wat we zelf doen, kunnen we beter doen'. Dat adagium is gaandeweg verworden tot 'wat we zelf doen, doen we beter'.

'En dat is fout', zei De Wever.

De N-VA-kopman formuleerde daarbij ook wat kritiek op het Vlaamse zelfbestuur, met name de soms haperende besluitvorming, de moeizame omzetting van beslist beleid en de veelheid van bestuurslagen. Die kritiek werd door sommigen geïnterpreteerd als een kritiek op de Vlaamse regering, waar de N-VA zelf in zit.

Die interpretatie is volgens De Wever 'flauwekul'. 'Dat is helemaal geen aanval op de Vlaamse regering. Ik zeg gewoon dat het Vlaamse zelfbestuur niet perfect is, dat een aantal zaken beter kunnen en dat daar ook aan gewerkt wordt. Daarbij moeten we opletten voor zelfgenoegzaamheid. Maar dat is exact dezelfde boodschap als die van minister-president Kris Peeters', aldus De Wever.

Toch reageerde Peeters dinsdagochtend op de VRT-radio geprikkeld. 'Er is geen enkel reden om op 11 juli zware kritiek te uiten, zeker wanneer men het zelf kan regelen.'

De Wever heeft intussen met Peeters gebeld. 'Niet om de plooien glad te strijken, want wat mij betreft zijn er geen plooien. Ik heb hem gerustgesteld en hem de ware inhoud van mijn speech toegelicht. Ik snap wel dat Peeters wat zenuwachtig wordt als men blijft zeggen dat zijn ploeg niet draait, zeker als hij dan nog eens via de media te horen krijgt dat een partijvoorzitter uit de meerderheid zijn ploeg aanvalt. Maar dat was dus niet het geval', aldus De Wever.

Bij de N-VA valt nog te horen dat het ook altijd wat is. Als Bart De Wever enkel kritiek zou hebben op het federale niveau, zou men hem verwijten in zwart-wit-termen te spreken. (Vlaanderen is goed, België niet). Nu hij ook kritisch is over Vlaanderen, is het alsof hij het enkel daarover had.

Bovendien, zo laat de partij verstaan, heeft De Wever vooral opmerkingen gemaakt over problematieken die al lang bestaan en die dus niet alleen de 'schuld' van deze regering zijn.  

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in