Parwais Sangari morgen alweer dakloos in Kaboel
Foto: Mikhail Galustov
Parwais Sangari, de Afghaan die maandag ons land is uitgezet, moet woensdag alweer vertrekken bij zijn oom in Kaboel. Dat heeft een hoorbaar aangeslagen Sangari zelf gezegd tijdens een telefoongesprek met het Canvas-magazine 'Terzake'. De oom is immers niet thuis, terwijl zijn tante het te gevaarlijk vindt om hem nog onderdak te geven.

De advocate van Sangari liet dinsdag weten dat de jonge Afghaan voorlopig onderdak gevonden heeft bij zijn oom in Kaboel. Maar dat is slechts tijdelijk, bevestigde Sangari zelf. Bovendien raakte hij ook niet zomaar tot bij zijn familie.

Telefonisch contact vanuit België lukte op voorhand niet, waardoor Sangari enkel door journalisten werd opgewacht aan de luchthaven van Kaboel. Toen hij alsnog contact kreeg met zijn tante, wilde die eerst haar adres niet geven uit schrik voor haar veiligheid en die van haar kinderen, aldus Sangari.
 
Uiteindelijk kreeg hij toch onderdak, maar woensdag moet hij alweer vertrekken. "Ze wil niet meer voor me zorgen", aldus Sangari. Hij was van plan dan maar op hotel te gaan, maar heeft te weinig geld en ook niet het juiste paspoort.
 
Hoe het verder moet, is voorlopig dus onduidelijk. 'Ik voel me niet veilig, ik weet niet wat er met me gaat gebeuren', zei Sangari nog.
 
'Gevaar nog lang niet geweken'

De advocate van Parwais Sangari, Kati Verstrepen, had deze namiddag uit een bron uit zijn omgeving vernomen dat hij het voorlopig goed stelt. 'Hij is natuurlijk vermoeid van de reis, maar is goed bij zijn oom terechtgekomen', zegt ze.

Volgens haar is het gevaar voor de 20-jarige Parwais echter nog lang niet geweken. Hij zou voor represailles vrezen in het kader van de moord op zijn vader in 2008. Dat zou een afrekening geweest zijn, waarna Parwais naar België vluchtte omdat ook zijn eigen leven in gevaar zou geweest zijn.

Waar Parwais binnenkort naartoe moet, is evenmin duidelijk. Bij zijn oom kan de jongen allicht slechts even verblijven.

De uitgewezen Afghaan Parwais Sangari is dinsdagochtend zonder problemen Afghanistan binnengeraakt.  De vlucht vanuit Bahrein landde zoals voorzien om 5.15u lokale tijd op de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kaboel. 'Hij was als een van de eersten uit het vliegtuig,' meldde onze correspondente Bette Dam. 

'Parwais komt verbaasd, moe en radeloos over'

'Het lijkt erop dat hij niet veel familie heeft in Kaboel', zei Bette Dam in het VTM-nieuws. Ze verklaarde dat Parwais 'zeer verwonderd, verbaasd, moe en ook een beetje radeloos' overkomt.

De Belgische politie begeleidde hem na zijn aankomst tot aan de douane en paspoortcontrole. Hij kon probleemloos doorwandelen met twee koffers als bagage. De advocate van Parwais had eerder gezegd dat het niet zeker was dat hij met een Europese laissez-passer Afghanistan zou binnenkomen. 

Onze correspondente Bette Dam was de enige die Parwais op de luchthaven stond op te wachten. 'Zijn oom nam aanvankelijk de telefoon niet op, maar zijn tante belde zonet terug. Wellicht sliepen ze nog', klonk het.

Na amper geslapen te hebben tijdens de lange vlucht, overheerst de hopeloosheid bij Parwais. 'Wat moet ik zeggen? Ja, ik ben verdrietig,' klonk het aan de telefoon vanuit Kaboel.

Maandagochtend werd de jongeman in Zaventem op een vliegtuig van KLM gezet dat hem via tussenstops op Schiphol en Bahrein naar Kaboel bracht.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in