Louis Tobback blijft boos om 28.000 scherven
Het veranderende Fochplein. cbl Foto: © Cemil Belek
De Leuvense burgemeester Tobback is nog steeds boos om de opgravingen op het herdoopte Rector De Somerplein, vlakbij zijn stadhuis. Er werden 28.000 scherven bovengehaald maar zelfs het Leuvense museum M is voorlopig niet geïnteresseerd.

Dat Louis Tobback niet meteen warm liep voor de archeologische opgravingen vlakbij zijn stadhuis, was bekend. Die opgravingen hebben de heraanleg van het Fochplein (nu het De Somerplein) vertraagd en 650.000 euro gekost, aldus Tobback.

Wat de archeologen hebben ontdekt, overtuigt de Leuvense burgemeester niet, zo zegt hij in De Morgen.

'Een zootje scherven, meer niet', klinkt het.

De archeologen ontdekten dat het plein sinds het jaar 1000 na Christus permanent bewoond werd - in de Middeleeuwen en ook later door de welstellende burgerij. Ze haalden 28.000 vondsten naar boven: dierlijke beenderen, glas, steenstalen en aardewerk.

Het ontgoochelende is dat die vondsten nu in een honderdtal verhuisdozen klaar staan om naar het Leuvense museum M te verhuizen. Maar dat museum is niet zinnens er gauw iets mee te doen. Wegens tijds- en personeelsgebrek, luidt het.

Op langere termijn wil het museum wel enkele zalen aan archeologie wijden, maar die plannen zijn nog vaag, zo luidt het nog in De Morgen.

'De handelszaken hier zijn geruïneerd en er zijn mensen ontslagen in sommige broodjeszaken aan het plein,' zegt Tobback die duidelijk niet vindt dat de opgravingen dat leed waard waren.  

Meer over de opgravingen vindt u hier.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig