Hevige overstromingen in het zuidoosten van Rusland hebben aan zeker 99 mensen het leven gekost. Volgens de Russische persbureaus ITAR-Tass en RIA Novosti hebben niet nader genoemde medewerkers van het ministerie van Binnenlandse Zaken dat zaterdag gezegd.

Veel bewoners van het gebied bij de Zwarte Zee moesten door de overstromingen, die ontstonden door zware regenval vrijdag, hun toevlucht zoeken in bomen en op daken. Een modderige watermassa kolkte door de straten in steden en dorpen in de regio Krasnodar. Op sommige plekken waadden mensen tot hun middel door het water of verplaatsten ze zich per boot.

Zeker vijfduizend woningen zijn ondergelopen, zei de gouverneur van Krasnodar tegen persbureau Interfax.

In de zwaargetroffen stad Krimsk kwamen volgens Igor Zjeljabin, woordvoerder van het ministerie van noodsituaties van Krasnodar, tientallen inwoners om het leven. Veel mensen sliepen nog toen het noodlot toesloeg en de meeste slachtoffers zijn vermoedelijk verdronken.

In de kuststad Gelendzjik kwamen vijf mensen om toen een transformator in het water viel. Gelendzjik is een populaire vakantiebestemming waar 's zomers veel vakantiekampen worden georganiseerd. Volgens vicepremier Olga Golodets zijn er 7100 kinderen op kamp in en nabij de stad. Honderden kinderen moesten worden geëvacueerd.

In het gebied ligt ook Novorossiisk, een belangrijke havenstad. Oliemaatschappij Transneft zei zaterdag dat het laden van olietankers tijdelijk is gestaakt vanwege het noodweer.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig