Overzicht. De dertien opgaves na afloop van valpartijetappe in de Tour
Foto: Photo News
De zesde rit in de 99ste editie van de Ronde van Frankrijk zal herrinerd worden als bijltjesdag. Tijdens en na afloop van de rit tussen Epernay en Metz waren er maar liefst 13 opgaves te melden.

Zaterdag hebben 182 renners de start genomen in de zevende etappe van de Tour de France. Dat zijn er maar liefst twaalf minder dan de dag eerder. Vier renners bereikten vrijdag de aankomst niet in de rampzalige zesde etappe, en voor nog eens acht renners waren de opgelopen verwondingen te erg om zaterdag de start te nemen.

De dertiende is Anthony Delaplace (Saur-Sojasun). Hij liep in de massale tuimelpertes van de vrijdagrit een geboken pols op. De Fransman kwam nog aan de start van de zevende etappe, maar moest na 40 kilometer noodgedwongen opgeven

De meest getroffen ploeg is Garmin-Barracuda. na de opgave van de Canadese kopman Ryder Hesjedal en de Amerikaan Tom Danielson, moest ook Robbie Hunter de handdoek gooien. 'Robbie is betrokken geweest in drie spectaculaire valpartijen. Hij wilde voortrijden, maar hij is geraakt aan de wervels. We zijn nog maar met zes', vertelde zijn ploegleider Jonathan Vaughters.

De negen andere slachtoffers van vrijdag zijn Maarten Wynants (Rabobank), de Nederlander Wout Poels (Vacansoleil), de Italiaan Davide Vigano (Lampre), de Fransman Hubert Dupont (Ag2r), en de Spanjaarden Mikel Astarloza (Euskaltel), Amets Txurruka (Euskaltel), Imanol Erviti (Movistar), José Ivan Gutierrez (Movistar) en Oscar Freire (Katusha).

Eerder gaven ook al Marcel Kittel (Argos Shimano), Maarten Tjallingi (Rabobank), Konstantin Sivtsov (Sky) en José Joaquin Rojas (Movistar) er de brui aan. Dit betekent dat er nog 181 renners in koers zijn en strijden om de gele trui.

De zevende rit, met de Zwitser Fabian Cancellara (RadioShack-Nissan-Trek) nog steeds in het geel, werd zaterdag omstreeks 12u15 op gang geschoten in Tomblaine. Het wordt de eerste rit voor de klimmers, met aankomst na 199 km op La Planche des Belles Filles, een klim van eerste categorie. Onderweg liggen nog twee hellingen van derde categorie, de Col de Grosse Pierre (km 112) en de Col du Mont de Fourche (km 151), en de supersprint in Gérardmer na 103,5 km.