ANC vraagt excuses voor penis-cartoon
Foto: zapiro
Het ANC eist excuses van cartoonist Johathan 'Zapiro' Shapiro voor een spotprent waarin hij de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma afbeeldt als een penis in erectie.

De cartoon verscheen vandaag in de Mail and Guardian en maakt brandhout van de pogingen van Zuma om tot raciale verzoening te komen in het land dat nog altijd getekend is door het apartheidsregime dat er jarenlang heerste.

Het ANC reageerde meteen op de cartoon en eiste dat Zapiro zijn tekening introk. Volgens de partij gaat het om een lasterlijke aanval op de persoon van de president en wordt Zuma in zijn waardigheid getroffen.

De partij betreurt bovendien dat Mail & Guardian de cartoon heeft gepubliceerd, zeker na de heisa over een gelijkaardig schilderij enkele weken geleden. Toen werd een omstreden schilderij waarin Zuma met ontblote penis staat afgebeeld, beschadigd in een kunstgalerij in Johannesburg.

Volgens de partij moeten kunstenaars ervoor zorgen dat ze de rechten van anderen niet te kort doen en dat ze waardigheid en respect uitdragen in hun werk.

Johathan Shapiro lijkt alvast niet onder de indruk van de eis van het ANC. "Dissidente opvattingen zijn essentieel voor echte verandering. Geen respect voor leiders die zichzelf te serieus te nemen is een essentieel onderdeel van de democratie", klonk het in een reactie.

"Als het ANC vindt dat de cartoon moet genegeerd worden, dan staat het hen vrij om dat te doen", aldus Shapiro.