De telecomoperatoren zeggen dat de uitrol van het 4G-netwerk in Brussel niet kan vanwege de strenge stralingsnorm in het hoofdstedelijk gewest. Brussels minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo) zegt dat de operatoren dit tot dusver niet met cijfers hebben aangetoond.

Met 4G kunnen gsm’s en laptops veel sneller gegevens doorgeven. De nieuwe technologie zou binnenkort al mogelijk zijn in Antwerpen, Gent, Leuven, Luik en Namen. Maar niet in Brussel.

In de krant De Morgen zegt Belgacom dat de hoofdstad daarvoor een te strenge stralingsnorm hanteert. Bij Mobistar is een gelijkaardig geluid te horen.

Open Vld wil komaf maken met de stralingsnorm. Brusselse parlementslid Els Ampe ondervroeg vrijdag de bevoegde minister Huytebroeck.

Die zei dat de strenge norm een keuze van het parlement was. Zijzelf had altijd gepleit voor een evenwicht tussen gezondheid, technologische vooruitgang en economische ontwikkeling.

Het kabinet van de minister had regelmatig gesprekken met de operatoren over de norm. De minister is bereid naar de operatoren te luisteren "op basis van opjectieve en becijferde gegevens". "Tot nu toe is het nog niet aangetoond dat de 4G-technologie in Brussel niet kan toegepast worden", zei ze.